Ολες τις επίσημες πληροφορίες για τις αποταμιεύσεις, τις κινήσεις λογαριασμών, τα δάνεια των φορολογουμένων, αλλά και τους τόκους ζητά η ΑΑΔΕ, μέχρι την Πέμπτη, από τις τράπεζες και άλλους οργανισμούς.

Το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων ανοίγει στα τέλη Μαρτίου, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, 1.000.000 φυσικά πρόσωπα δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία για καταθετικούς λογαριασμούς ή και λογαριασμούς πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης ή πίστωσης μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.

Ολα τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρωθούν στις δηλώσεις, ενώ με βάση αυτά θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων. Παράλληλα, τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των κινήσεων των λογαριασμών στο πλαίσιο διακίνησης μαύρου χρήματος. Φέτος, αναμένεται ρεκόρ διασταυρώσεων, καθώς τόσο η ΑΑΔΕ όσο και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι να περιορίσουν αισθητά τη φοροδιαφυγή και την απόκρυψη εισοδημάτων. Εκτός από τις τράπεζες, στοιχεία θα αποστείλουν εκπαιδευτήρια, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ιδιωτικά θεραπευτήρια κ.λπ.