Σε εγρήγορση ο μηχανισμός λάσπης και προπαγάνδας με αφορμή τέσσερα νομοσχέδια που προετοιμάζει προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση.

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Μπαράζ επιθέσεων στην κυβέρνηση προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την τελευταία εβδομάδα –πριν από τις θερινές διακοπές– κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και με αφορμή τα τέσσερα νομοσχέδια που προετοιμάζει προς ψήφιση η κυβέρνηση, στην Κουμουνδούρου οργανώνουν σφοδρά πυρά στο σύνολο των νομοσχεδίων.

Αρχής γενομένης από σήμερα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που, σημειωτέον, περιλαμβάνει εκτός άλλων και τη θέσπιση της ψηφιακής ταυτότητας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την εξασφάλιση των προσωπικών δεδομένων αλλά και την ευρύτερη προστασία του πολίτη σχετικά και με τις εσωτερικές πληροφορίες που μπορεί να διοχετεύονται σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Χωρίς να αμφισβητούν την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να θέσουν και ζητήματα ασφαλείας των πολιτών καθώς εκτιμούν πως η ηλεκτρονική πληροφορία των προσωπικών στοιχείων μπορεί να μετατραπεί σε γενικότερη πληροφορία για τις κινήσεις των πολιτών που θα καταγράφεται και θα παραμένει στα ηλεκτρονικά αρχεία του επίσημου κράτους.

Ενα από τα κρίσιμα νομοσχέδια για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που ο Τάκης Θεοδωρικάκος προετοιμάζει για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας της σχολής της ΕΛΑΣ. Ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη δώσει δείγματα της τακτικής του αφού εμμέσως πλην σαφώς θέτει θέμα δημοκρατικής λειτουργίας και ανανέωσης της ΕΛΑΣ. Το οξύμωρο είναι πως και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως απαιτείται ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, αλλά προφανώς με τους δικούς του όρους. Από ό,τι όλα δείχνουν, δεν θα υπάρξει αντίδραση στην προοπτική της ανανέωσης επέκτασης ισχύος των διαβατηρίων από 5 σε 10 χρόνια.

Το σίγουρο είναι πως η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου θα επικεντρωθεί σε μια πολιτική κόντρα εφ’ όλης της ύλης με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Χρήστο Σπίρτζη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχετικά με την εγκληματικότητα και τις έκνομες ενέργειες.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σπίρτζη που τόνιζε πως «έχουμε ζήσει να στελεχώνονται υπέρμετρα τα τμήματα καταστολής, να γίνονται 4.500 χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις ειδικών φρουρών και να μην αντιμετωπίζεται ούτε το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Εχουμε ζήσει για πρώτη φορά να κλείνουν αστυνομικά τμήματα, που δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις λειτουργίες τους, και ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη να περιδιαβαίνει με τη συνοδεία καμερών, “αιφνιδιαστικά” τα αστυνομικά τμήματα, προπαγανδίζοντας πόσο καλά στελεχωμένα είναι».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θέτουν και θέμα ευρύτερης ενημέρωσης για τις τρομοκρατικές ενέργειες. Θέλοντας να επιτεθούν στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως δεν ανακοινώνονται τρομοκρατικές ενέργειες σε μια προσπάθεια απόκρυψης και αποσιώπησης των γεγονότων. Οι τόνοι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα ανέβουν και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στα Εξάρχεια, για τα οποία ήδη έχει προκληθεί έντονος πολιτικός διάλογος.

Το νομοσχέδιο της Δικαιοσύνης για τη Δικαστική Αστυνομία είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί μεθαύριο Τετάρτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Αλέξανδρου Αυλωνίτη έχει ήδη εκφράσει τη θετική γνώμη του αλλά και εκεί με αστερίσκους. Συγκεκριμένα ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει πως «αποτελεί διαχρονική ανάγκη η θέσπιση της Δικαστικής Αστυνομίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης τόσο για τους πολίτες όσο και για τους λειτουργούς (δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους) και τους δικαστικούς υπαλλήλους… Πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες γρήγορης και αποτελεσματικής έκδοσης των αποφάσεων». Επιπλέον, έχει υποστηρίξει πως η Δικαστική Αστυνομία θα πρέπει να διευθύνεται από δικαστικό λειτουργό, φέρνοντας ως παράδειγμα και την άποψη της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για εποπτεία από εισαγγελικό λειτουργό με την παράλληλη λειτουργία της στην έδρα της οικείας Εισαγγελίας.

Την Πέμπτη, σειρά έχει το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος για το πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν με ενδιαφέρον τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά πολλούς, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ξεπερνά τα στενά όρια των κομματικών αντιπαραθέσεων καθώς αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την ευρύτερη ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Το θέμα λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις και με αφορμή τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις. Η αναγκαιότητα αλλαγής του ενεργειακού παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι πια καθοριστική για το μέλλον. Η κάθε ψήφος εντός του Κοινοβουλίου θα έχει σημασία και για το πολιτικό μέλλον του κάθε βουλευτή.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως στόχος είναι η Ελλάδα να έχει εγκαταστήσει έως το 2030 υπεράκτια πάρκα συνολικής ισχύος 2 GW. Μία δήλωση που δίνει ισχυρό επενδυτικό «σήμα» για την πρόθεση της Ελλάδας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των offshore αιολικών στην Ευρώπη.