Ενα κρισιμότατο χτύπημα στην καρδιά της Χαμάς κατάφερε χθες το Ισραήλ, καθώς ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, είναι μεταξύ των νεκρών από την επιχείρηση των IDF στη Λωρίδα της Γάζας.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε ύστερα από πολύωρο θρίλερ για την ταυτότητα των θυμάτων, για την οποία χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί έλεγχος στο DNA, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μιλούσαν γενικά για «τρεις τρομοκράτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης μαχητών του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας», κρατώντας επιφυλάξεις σχετικά με το ποιοι πραγματικά ήταν.

Πάντως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν από την αρχή βέβαιοι για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, να τονίζει ότι «θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε», επισυνάπτοντας φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και μια τρίτη, μαύρη φωτογραφία, όλες μαρκαρισμένες με κόκκινο «Χ».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η οργάνωση χάνει τον επικεφαλής για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, καθώς είχε προηγηθεί η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός ότι ο Σινουάρ ήταν ένας από τους «εγκεφάλους» της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, ενώ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και πολλούς μήνες, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι κρυβόταν στο δαιδαλώδες υπόγειο δίκτυο καταφυγίων που έχει δημιουργήσει η Χαμάς στη Γάζα.

Απειλούν με εμπάργκο

Κατά τα λοιπά, σε διεθνές επίπεδο η συζήτηση που κυριάρχησε ήταν η αυστηρή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και η διορία ενός μηνός που έδωσε για να βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής της. Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις, σημαντικότερη των οποίων είναι το εμπάργκο στη στρατιωτική βοήθεια.

Στη διάρκεια νέας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ανέβασε τους τόνους: «Ενημερώσαμε ξεκάθαρα την ισραηλινή κυβέρνηση, στο υψηλότερο επίπεδο, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διευθετήσει την απαράδεκτη και καταστροφική ανθρωπιστική κρίση», είπε, και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δηλώνουν ξεκάθαρα το εξής: τρόφιμα και προμήθειες πρέπει να διοχετευθούν αμέσως στη Γάζα. Και πρέπει να υπάρχουν ανθρωπιστικές παύσεις σε όλη τη Γάζα, για να επιτραπεί ο εμβολιασμός, η πρόσβαση και η διανομή βοήθειας. Μια “πολιτική λιμού” στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα ήταν φρικτή και απαράδεκτη και θα είχε επιπτώσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και το αμερικανικό δίκαιο».

Πάντως, η διορία που έδωσαν οι ΗΠΑ δεν ικανοποίησε την ευρωπαϊκή ηγεσία. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και ήταν επικριτικός προς την Ουάσιγκτον. «Οι ΗΠΑ λένε στο Ισραήλ ότι πρέπει να βελτιώσει την ανθρωπιστική υποστήριξη στη Γάζα, όμως του έδωσαν περιθώριο ενός μήνα. Ενας μήνας καθυστέρηση με τον ρυθμό που σκοτώνονται σήμερα οι άνθρωποι. Είναι υπερβολικά πολλοί άνθρωποι», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος χαρακτήρισε «καταστροφική» την κατάσταση στη Γάζα.

Κατά Χεζμπολάχ

Στο πεδίο της μάχης, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Σε αυτές εντάσσεται και το χτύπημα εναντίον δημοτικών κτηρίων στη Ναμπατίγια, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή για την απομάκρυνση των κατοίκων από περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα, στον Ανατολικό Λίβανο, προειδοποιώντας ότι θα εξαπολύσει επίθεση. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντράι, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ένα συγκεκριμένο κτήριο στην Τεμνίν λέγοντας ότι εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ που θα στοχοθετηθούν στο άμεσο μέλλον. Το Ισραήλ εξαπέλυσε χτύπημα και στη Λαττάκεια της Συρίας.