Για τα πλεονεκτήματα των έξι νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale που παραλαμβάνει σήμερα η Ελληνική Πολεμική Aεροπορία μίλησε στην ΕΡΤ ο αντιπτέραρχος Ε.Α., Παναγιώτης Δημητριάδης, χαρακτηρίζοντας τα “όπλα με νοημοσύνη”.
«Η προσγείωση των αεροσκαφών Rafale απογειώνει τη θωράκιση της χώρας όσον αφορά την άμυνα, ικανοποιεί το αμυντικό δόγμα που είναι η αποτροπή, δίνει στρατηγικό βάθος επιτήρησης και στο τακτικό επιχειρησιακό περιβάλλον Αιγαίου – Μεσογείου καλύπτει και την Κύπρο και δίνει ένα όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης σε περίπτωση κάθε εχθρικής ενέργειας» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Δημητριάδης.
Απογειώνεται η θωράκιση της χώρας
Μιλώντας για το σημαντικό αυτό όπλο ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία δήλωσε πώς η εμβέλειά τους φτάνει μέχρι το… σαράι του Ερντογάν στην Άγκυρα.
«Μπορεί να έχει δυνατότητα απεικόνισης ή ανίχνευσης στόχου στα 200 χλμ. Με το πλέονέκτημα ότι δεν μπορεί να αποκαλυφθεί το αεροσκάφος βάσει του συστήματος παθητικής ενέργειας Optronic» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.
Συγκρίνοντας τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη με τα F-16, με τα οποία ο ίδιος πετούσε, επισήμανε ότι τα Rafale έχουν νοημοσύνη σαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
«Έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Σε σχέση με το F-16 μπορεί να κάνει ανάλυση όλων των δεδομένων από τους αισθητήρες που διαθέτει και να ετοιμάσει τακτική για τον πιλότο».
Ο ίδιος εκθείασε τη δυνατότητα διασύνδεσης των αεροσκαφών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του πολεμικού ναυτικού καθώς και τις δυνατότητες που δίνει στην πολεμική αεροπορία χάρη στο μικρότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη συντήρησή του.
Παραθέτοντας έναν σημαντικό αριθμό πολεμικών όπλων και βλημάτων που μπορεί να μεταφέρει ο κ. Δημητριάδης εξήγησε τη σημασία τους για την Ελληνική Πολεμική αεροπορία.
«Game changer» η άφιξη των Rafale
«Game changer» χαρακτηρίζει ο αεροναυπηγός και εκδότης Φαίδων Καραϊωσηφίδης την άφιξη των πρώτων έξι γαλλικών μαχητικών rafale στη χώρα μας, εξηγώντας τα χαρακτηριστικά τους που δίνουν προβάδισμα της Ελλάδας στους αιθέρες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».
«Οι Τούρκοι είχαν σε μεγάλο βαθμό το ποσοτικό πλεονέκτημα από πάρα πολλά χρόνια. Τη δεκαετία που λόγω κρίσης δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην άμυνα, είχαν αποκτήσει και εν μέρει ποιοτικό προβάδισμα. Αυτή τη στιγμή, αυτό το πράγμα ανατρέπεται και παίρνουμε ένα προβάδισμα το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια» τόνισε ο κ. Καραϊωσηφίδης.
Εξήγησε ότι το «δόρυ» της Πολεμικής Αεροπορίας εξακολουθεί να έχει σαν κύριο κορμό τα F-16 εκσυγχρονίζονται και τα Mirrage 2000, αλλά η εισαγωγή ενός μαχητικού τέταρτης γενιάς στο Αιγαίο είναι άκρως σημαντικό γεγονός.
Ειδικότερα εξήγησε ότι τα rafale:
Διαθέτουν πολύ εξελιγμένο σύστημα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης που βλέπει μακρύτερα από οποιοδήποτε άλλο ραντάρ μαχητικού που έχει αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία.
Διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας που μπορεί να αντιμετωπίσει από τις περισσότερες απειλές και ένα ευρύτερο φάσμα απειλών από τα προηγούμενα μαχητικά αεροσκάφη.
Φέρουν όπλα τα οποία μπορούν να εγκλωβίσουν και να πλήξουν στόχους μακρύτερα.
«Από καταβολής αεροπορίας υπάρχει ένα αξίωμα: όποιος βλέπει τον αντίπαλο πρώτος, είναι αυτός που βγαίνει νικητής. Στην προκειμένη, τα μαχητικά τέταρτης γενιάς, έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι βλέπουν μακρύτερα αλλά έχουν και τα όπλα να πλήξουν από πολύ μεγάλη απόσταση τον αντίπαλο πριν αυτός να έχει τις ίδιες δυνατότητες», σημείωσε.
Ο κ. Καραϊωσηφίδης, ανέφερε δύο επιπλέον πλεονεκτήματα: το γεγονός ότι τα γαλλικά μαχητικά έρχονται με έτοιμους χειριστές και όπλα αλλά και το ότι προβλέπεται η συντήρησή τους για έναν σημαντικό αριθμό ετών.
«Κάθε γενιά αεροσκάφους βελτιώνει τα χαρακτηριστικά της. Γίνονται πιο ακριβά τα αεροπλάνα, αλλά τα λιγότερα που παίρνουμε, κάνουν καλύτερη δουλειά από τα προηγούμενα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι οτι η ελληνική αεροπορία είναι μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και πως ο Έλληνας φορολογούμενος, καταβάλλει το υστέρημά του για αυτό τον λόγο εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακριβώς για αυτό τον λόγο.