Απομεινάρια της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και ανήλικοι με πρότυπο τον... καταδικασμένο και φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη είναι τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης».

Αρχηγικά μέλη της οργάνωσης φέρονται να είναι δύο άτομα που το 2012 είχαν αυτονομηθεί από μια άλλη ακραία ομάδα, τον «Ιερό Λόχο», και δημιούργησαν τον δικό τους αυτόνομο ναζιστικό «πυρήνα». Αυτοί φέρονται να «στρατολογούσαν» ανήλικα παιδιά. Τους έκαναν... κατήχηση μίσους κατά αλλοεθνών και μειονοτήτων και τους μπόλιαζαν με το... μεγαλείο του ναζιστικού ιδεώδους.

Η δομή της οργάνωσης

Η οργάνωση δρούσε πολυεπίπεδα, ήταν χωρισμένη σε ανώτερα και κατώτερα στελέχη, ενώ τα μέλη αναβαθμίζονταν ανάλογα με τις δράσεις τους. Όσο πιο ακραία ήταν η δράση που συμμετείχαν τα μέλη, τόσο αναβαθμίζονταν μεταξύ των στελεχών και αναρριχούνταν στην ιεραρχία.

Στην «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης», τρία ήταν τα ηγετικά μέλη. Αυτοί είχαν αναλάβει την εύρεση πόρων για την οικονομική αυτονομία της οργάνωσης, ήταν επιφορτισμένοι με την οργανωτική λειτουργία και εντόπιζαν τα άτομα τα οποία θα στοχοποιούσαν.

Είχαν τον απόλυτο έλεγχο και ο λόγος τους ήταν «εντολή» για όλα τα υπόλοιπα μέλη. Κάτω από αυτούς υπήρχαν δύο άτομα τα οποία είχαν τον ρόλο του «στρατολογητή». Φρόντιζαν να εντοπίζουν ανήλικα άτομα –πρόθυμα να συμμετάσχουν σε επιθέσεις– με αγάπη για την πατρίδα και μίσος για κάθε διαφορετικό που δεν αντιπροσώπευε τους στόχους της οργάνωσης.

Οι «στρατολογητές» προσέγγιζαν τους ανηλίκους κυριολεκτικά μέσα από προαύλια σχολείων προκειμένου να τους εντάξουν στην οργάνωση, μόνο όταν λάμβαναν την έγκριση των αρχηγών. Τα υπόλοιπα 16 άτομα ήταν οι «στρατιώτες», που ήταν υπεύθυνοι για επιθέσεις, ληστείες και προπαγανδιστικές ενέργειες.

Στην πλειονότητά τους οι ανήλικοι ήταν άτομα που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στην οργάνωση κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων την περίοδο του κορονοϊού με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή τότε.

Η Αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο η «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» να έχει επαφές ή ακόμη και να αποτελεί τη «μήτρα» για δύο άλλες ομάδες που έχουν μπει στο στόχαστρο της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν κοινό τρόπο δράσης και δραστηριοποιούνται σε Κατερίνη και Αθήνα.

O όρος «defend» που χρησιμοποιεί στον αγγλικό τίτλο της η οργάνωση υιοθετείται από ανάλογες οργανώσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και παραπέμπει στο «defend Europe», σύνθημα του «ταυτοτικού κινήματος της Ευρώπης» που θέλει την ήπειρο κλειστή στους μετανάστες για να διατηρήσει τη φυλετική καθαρότητά της.

Τόσο στην έκθεση της Αντιτρομοκρατικής όσο και από τις αναρτήσεις της οργάνωσης στις κλειστές ομάδες της στα social media, επιβεβαιώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της σε επιθέσεις εναντίον ιδεολογικών αντιπάλων, η διοργάνωση συσσιτίων μόνο για Ελληνες αλλά και οι επαφές με άλλες εθνικιστικές οργανώσεις της Ευρώπης.

Η επιχείρηση «Γεράκι»

Σύμφωνα με πηγές από την Ελληνική Αστυνομία, η διερεύνηση για την ύπαρξη και δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης ξεκίνησε να απασχολεί τα στελέχη του σώματος ήδη από το 2024. Ήταν εκείνη η περίοδος που διαπιστώθηκε πως άτομα συγκεκριμένου χώρου, χωρίς ακόμη να έχουν ταυτοποιηθεί, προκάλεσαν φθορές στο αυτόνομο στέκι στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, διαπιστώθηκε η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στη Νεάπολη και στις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Τον Σεπτέμβριο εκείνου του χρόνου, μάλιστα, τα μέλη της «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης» είχαν γράψει ναζιστικά συνθήματα στα γραφεία του ΚΚΕ στη Νεάπολη. Τον Οκτώβριο του 2024, στο περιθώριο ενός αγώνα μπάσκετ μεταξύ Κεραυνού Ωραιοκάστρου και Αστέρα Κουκλουτζά, παιχνίδι τοπικού ενδιαφέροντος, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια.

Αυτό που διαπίστωσαν οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την προανάκριση της έρευνας για την υπόθεση ήταν πως τα επεισόδια προκάλεσε μια ομάδα περίπου 50 ατόμων που ξυλοκοπούσαν «αυτόνομα» άτομα με αριστερή ιδεολογία, που ήταν γνωστά στην περιοχή. Τότε ήταν που η Αστυνομία άρχισε να παρακολουθεί τα άτομα αυτά πιο στενά και ανακάλυψε ότι είχαν μια σειρά από δραστηριότητες.

Κηρύγματα μίσους, ρατσιστικές επιθέσεις, ξυλοδαρμοί, ληστείες και ομερτά. Με αυτόν τον τρόπο δρούσε η «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης». Ολα τα μέλη της αρνήθηκαν την εμπλοκή τους με την ακροδεξιά οργάνωση, υποστηρίζοντας πως ουδεμία σχέση έχουν με τις ενέργειες για τις οποίες τους κατηγορούν.

«Δεν συμμετείχα σε επεισόδια ρατσιστικού ή ομαδικού χαρακτήρα και δεν με προσηλύτισε κανείς. Βρέθηκα σε μια ανοιχτή εκδήλωση, εκεί γνώρισα κάποια άτομα της “Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης”», υποστήριξε 17χρονος ενώπιον του ανακριτή το πρωί του Σαββάτου.

«Ουδέποτε παρότρυνε κάποιον σε πράξεις βίας, ουδέποτε συμμετείχε σε δραστηριότητες που να έχουν σχέση με αθλητική βία ή συμμετείχε στην οποιαδήποτε συμπλοκή», δήλωσε ο Αλέξανδρος Βραντζόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης άλλου ανήλικου επίσης κατηγορούμενου για την ίδια υπόθεση.