Στον τρόπο χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ.
Όπως επισήμανε, στη χρηματοδότηση συμμετείχαν τόσο ο κρατικός προϋπολογισμός όσο και τα διυλιστήρια, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή αυτή δίνει απάντηση στην κριτική σχετικά με τη φορολόγηση των υπερκερδών.
«Βάλαμε χρήματα και από τον κρατικό προϋπολογισμό, έβαλαν και τα διυλιστήρια και αυτό είναι μια απάντηση σε όσους λένε γιατί δεν φορολογούμε τα υπερκέρδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσάπαλος εξήγησε ότι μια διαδικασία φορολόγησης των υπερκερδών θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο, καθώς θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η οικονομική χρήση, να προσδιοριστεί το ύψος τους και στη συνέχεια να γίνει η σχετική εκκαθάριση.
«Αν το κάναμε αυτό, θα πρέπει να περιμέναμε το '26, να δούμε ποια είναι τα υπερκέρδη, να γίνει η εκκαθάριση και στο τέλος να τα φορολογήσουμε», σημείωσε.
Με αυτό το σκεπτικό, σύμφωνα με όσα ανέφερε, επιλέχθηκε μια άμεση χρηματοδοτική παρέμβαση, χωρίς να απαιτείται η αναμονή που συνεπάγεται ο εκ των υστέρων προσδιορισμός και η φορολόγηση των υπερκερδών.
Τσάπαλος: «Βάλαμε χρήματα και από τον κρατικό προϋπολογισμό, έβαλαν και τα διυλιστήρια και αυτό είναι μια απάντηση σε όσους λένε γιατί δεν φορολογούμε τα υπερκέρδη. Αν το κάναμε αυτό, θα πρέπει να περιμέναμε το '26, να δούμε ποια είναι τα υπερκέρδη, να γίνει η εκκαθάριση και στο τέλος να τα φορολογήσουμε». @OmirosTsapalos
— tomanifesto.gr (@tomanifesto) October 5, 2026