Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, μίλησε σήμερα το πρωί, στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Σήμερα, από την 19η Μαΐου 1919, την αποφράδα ημέρα δηλαδή, που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση των Ελλήνων σε όλο τον Πόντο έχουν περάσει 102 χρόνια. 353.000 Έλληνες Χριστιανοί του Πόντου εξολοθρεύτηκαν, 815 χωριά ανασκάφηκαν, 1.134 εκκλησιές καταστράφηκαν, 960 σχολεία γκρεμίστηκαν και 400.000 ξεριζωμένοι συμπατριώτες μας έφθασαν στην ελεύθερη Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό σχεδόν 3 χιλιετιών! Έναν πολιτισμό που άνθισε επί 28 αιώνες κόμισε στην ανθρωπότητα για πρώτη φορά την κριτική σκέψη, την έρευνα, την επιστήμη και την πολιτική», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Επιτρέψτε μου εδώ να πω» συνέχισε ο κ. Πικραμμένος «ότι η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάϊντεν έχει εξαιρετική σημασία για πολλούς λόγους. Πρώτον, βάζει στον παγκόσμιο διάλογο τη λέξη Γενοκτονία. Δεύτερον, αναγνωρίζει εμμέσως την Γενοκτονία όλων των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Τρίτον, ανάβει το πράσινο φως και σε άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν παρόμοια βήματα. Τέταρτον, δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιηθεί το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο Πρόεδρος Μπάϊντεν έκανε ένα βήμα. Ας τον ακολουθήσουμε. Η ιστορία είναι η ταυτότητά μας. Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, των Θρακών, των Μικρασιατών είμαστε εμείς οι ίδιοι».
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επεσήμανε ότι: «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί για όλους μας, για τον Ελληνισμό βάση σφυρηλάτησης της εθνικής μας συνείδησης και άντλησης μηνυμάτων ζωής για τις νεότερες γενιές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Γιατί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό. Όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί, όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων έτσι και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι θέμα Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, είναι θέμα της Ανθρωπότητας. Οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη που βολεύει εκείνους που εγκλημάτησαν και προσπαθούν τώρα να διαστρεβλώσουν την ιστορία». Και κατέληξε: «Δύναμή μας είναι η ιστορία μας, οι ρίζες μας, το εθνικό μας φρόνημα, η αδάμαστη Ελληνική ψυχή και το Ελληνικό πνεύμα με την παγκόσμια εκπροσώπησή του. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους νομάδες κατακτητές από τα βάθη των στεπών να αισθάνονται ανασφαλείς ακόμα και σήμερα. Εμείς πρέπει να κρατήσουμε την ιερή φλόγα της μνήμης άσβεστης. «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».