Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε υπέρ της ενότητας στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, το ύφος γεμάτο αποδοκιμασία του νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έδωσε έναν διαφορετικό τόνο στη βραδιά.

Σύμβολο της αλλαγής ισορροπιών στην Ουάσινγκτον, ο Δημοκρατικός πρόεδρος εκφώνησε την ομιλία του στο Κογκρέσο υπό το βλέμμα – πίσω του– ενός από τους βασικούς αντιπάλους του ο οποίος εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την προηγούμενη φορά που εκφώνησε την ομιλία αυτή ο Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί είχαν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου και τα δύο κόμματα – Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι– είχαν ενώσει τις φωνές τους για να προειδοποιήσουν τη Ρωσία ότι η εισβολή της στην Ουκρανία μερικές ημέρες νωρίτερα δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις.

Όμως χθες, Τρίτη, το αμερικανικό κοινό είδε να επιστρέφει η κανονικότητα, με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών.

Η ένθερμη υποστηρίκτρια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, καταφέρθηκε εναντίον του Μπάιντεν χαρακτηρίζοντάς τον “ψεύτη” στη διάρκεια της ομιλίας του.

Αποδοκιμασίες

Όλα ξεκίνησαν σε εγκάρδιο τόνο, με τις δύο πλευρές του ημικυκλίου να χειροκροτούν τους επικεφαλής των δύο κομμάτων. “Το να τσακωνόμαστε απλώς και μόνο για τον τσακωμό, η εξουσία απλώς και μόνο για την εξουσία, η διαμάχη απλώς και μόνο για τη διαμάχη δεν μας οδηγεί πουθενά”, τόνισε ο Μπάιντεν.

Πολύ γρήγορα οι Ρεπουμπλικάνοι άρχισαν να δυσανασχετούν με την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, όμως ο Μακάρθι τους είχε ζητήσει να μην τον αποδοκιμάσουν δυνατά, κατά συνέπεια πολλοί αρκέστηκαν αρχικά να κοιτούν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, πολλοί ήταν αυτοί που σηκώνονταν για να χειροκροτήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, συχνά με ενθουσιασμό.

Ωστόσο όταν ο Μπάιντεν άρχισε να επικρίνει τους Ρεπουμπλικάνους και κυρίως τον προκάτοχό του Τραμπ, οι ψίθυροι έδωσαν τη θέση τους σε φωνές και αποδοκιμασίες. “Εσείς φταίτε”, φώναξε ένας Ρεπουμπλικάνος όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κρίση των οπιοειδών.

Μάχη των καρφιτσών

Γύρω από το Καπιτώλιο είχαν εφαρμοστεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, με έναν μεταλλικό φράκτη ύψους δύο μέτρων να εμποδίζει την πρόσβαση του κοινού. Στο εσωτερικό αστυνομικοί και οι σκύλοι τους έκαναν περιπολία στους διαδρόμους.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, αλλά και πρόσωπα που συνδέονται με την αμερικανική επικαιρότητα, όπως οι γονείς του Τάιρ Νίκολς, του νεαρού Αφροαμερικανού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στο Μέμφις τον Ιανουάριο.

Αριστεροί βουλευτές φορούσαν στο πέτο των σακακιών τους καρφίτσες με τη χρονολογία “1870”, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ελεύθερου Αφροαμερικανού από την αστυνομία στις ΗΠΑ.

Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι είχαν επιλέξει επίσης να φορέσουν καρφίτσες με νόημα, όπως μία στο σχήμα ενός ημιαυτόματου τουφεκιού ΑR-15, το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί δράστες μακελειών τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Ένας τρόπος για να επαναλάβουν τη στήριξή τους στην οπλοκατοχή.

“Να εργαστούμε μαζί”

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε θέματα που διχάζουν Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, ενώ εξήρε και τα επιτεύγματά του τα δύο τελευταία χρόνια στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο πρόσθεσε: “Προς τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου, αν μπορέσαμε να εργαστούμε μαζί την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί και τη νέα”.

Λίγοι Ρεπουμπλικάνοι χειροκρότησαν τον Αμερικανό πρόεδρο για τη δήλωσή του αυτή και μάλιστα σηκώθηκαν όρθιοι. Όμως οι περισσότεροι του έριξαν δολοφονικές ματιές και ο Μακάρθι παρέμεινε στη θέση του.