Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (8/8), μέσα από μία διαδρομή 16 ημερών υψηλής έντασης εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. 

Οι κυριότεροι αριθμοί που σημάδεψαν την κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον κόσμο:

17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΡΕΚΟΡ

Η καθυστέρηση ενός έτους που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, δεν μείωσε την ένταση του ανταγωνισμού, αφού σημειώθηκαν 17 παγκόσμια ρεκόρ. Τρία παγκόσμια ρεκόρ έγιναν στον στίβο με τον Νορβηγό Κάρστεν Γουόρχολμ στα 400μ με εμπόδια ανδρών, την Αμερικανίδα Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν στο ίδιο αγώνισμα στις γυναίκες και την Γιούλιμαρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα στο τριπλούν γυναικών.

Τρία ακόμη, έγιναν στην ποδηλασία, ενώ έξι ρεκόρ ήλθαν από την πισίνα. Σκοποβολή και αναρρίχηση, που έκανε το Ολυμπιακό της ντεμπούτο, βρίσκονται επίσης στην σχετική λίστα.

Ο Γεωργιανός αθλητής  της άρσης βαρών Λάσα Ταλακάντζε έκανε τρία παγκόσμια ρεκόρ σε ένα αγώνισμα, στα 109 κιλά, σε αρασέ, ζετέ και σύνολο.

Στην κωπηλασία καταγράφηκαν πέντε νέες κορυφαίες επιδόσεις, οι οποίες δεν  καταγράφονται ως παγκόσμια ρεκόρ, λόγω διαφοράς στις συνθήκες (άνεμος, θερμοκρασίες).

ΧΩΡΙΣ ΘΕΑΤΕΣ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν χωρίς την παρουσία θεατών, προκειμένου να υπάρξει προστασία από την μόλυνση της Covid-19, με προπονητές, μέλη της ομάδας και αξιωματούχους να επευφημούν τους αθλητές σε σχεδόν άδειους χώρους.

Αυτό ήταν ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα για την πόλη υποδοχής, η οποία ήθελε να ανακτήσει μέρος του κόστους διεξαγωγής των αγώνων από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

Οι διοργανωτές ήλπιζαν να καλύψουν το 50% των θέσεων με έως και 10.000… εγχώριους θεατές σε κάθε χώρο, αλλά τελικά αποφάσισαν την πλήρη απαγόρευση, αφού το Τόκιο κήρυξε τέταρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αυξανόμενων αριθμών κρουσμάτων.

Κάτι που έβλαψε επίσης ξενοδοχεία και εστιατόρια της πόλης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικό πλήγμα έως και 151 δισεκατομμυρίων γιεν (1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με το Nomura Research Institute.

11.000 ΑΘΛΗΤΕΣ

Περίπου 11.000 αθλητές  αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σε 42 χώρους στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του νησιού Χοκάιντο, στα βόρεια της χώρας, το οποίο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει το τελευταίο αθλητικό γεγονός, τον Μαραθώνιο, λόγω των πιο ήπιων θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Οι αθλητές συμμετείχαν σε 339 αγώνες μεταλλίων, εκπροσωπώντας 205 εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, ενώ μία ομάδα αποτελείτο από πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι Αγώνες ήταν οι πιο ίσοι μεταξύ των δύο φύλων, με ελαφρώς λιγότερο από τους μισούς αθλητές, να είναι γυναίκες.

ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΞΑΝΑ ΑΓΩΝΕΣ

Μετά το Τόκιο 2020, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 θα γίνουν στο Πεκίνο από 4-20 Φεβρουαρίου, καθιστώντας, την πρωτεύουσα της Κίνας, την πρώτη πόλη που φιλοξενεί τόσο τους Χειμερινούς όσο και τους Θερινούς Αγώνες.

Το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες σε τρία χρόνια, από τις 27 Ιουλίου 2024, με δέσμευση για πλήρη ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργεια και με πολιτική μηδενικών αποβλήτων.