Δρόμος καθοδικός και χωρίς επιστροφή δείχνει να είναι αυτός που βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Το μονοψήφιο ποσοστό φαίνεται πως καθιερώνεται, όπως και οι θέσεις 4 με 5 στην κατάταξη, χωρίς να αποκλείεται τα πράγματα να γίνουν ακόμη χειρότερα. Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου ο φόβος για τη μη προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες έχει χτυπήσει ταβάνι…

ΔΗΣωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Στέφανος Κασσελάκης και όποιος άλλος προκύψει, κινδυνεύουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία χωρίς αντίκρισμα, για ένα κόμμα που θυμίζει αδειανό πουκάμισο.

Η κατάσταση όσο πάει και επιδεινώνεται στην… αξιωματική αντιπολίτευση. Τα ποσοστά με κάθε δημοσκόπηση βαίνουν μειούμενα και το κόμμα βρίσκεται μεταξύ της 4ης και της 5ης θέσης πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει και τα χειρότερα.

Ήδη δεν λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί κάποια στιγμή στο 3% με 4%, στα ποσοστά δηλαδή που είχε πριν εκμεταλλευθεί με τον πλέον ακραίο τρόπο την οικονομική κρίση.

Οι ψηφοφόροι –αυτοί που έμειναν μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις– γυρνούν την πλάτη στο κόμμα που υποστήριξαν από το 2012 και μετά και στο κόμμα παραμένουν αυτοί που χαρακτηρίζονται από οπαδικές… τάσεις, καθώς και τα τρολ του Διαδικτύου που έχουν την εντύπωση ότι δημιουργούν… κλίμα.

Το ξεκατίνιασμα σε δημόσια θέα έχει προκαλέσει τάσεις αποστροφής και ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί τελικά νέος πρόεδρος. Σε σημείο που στην Κουμουνδούρου να τρέμουν τις κάλπες ως προς τον αριθμό αυτών που θα πάνε τελικά να ψηφίσουν εκεί στα τέλη Νοεμβρίου. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κίνδυνος να βρεθούν να δίνουν έναν εσωκομματικό αγώνα με τα μισά από τα μέλη που μετείχαν στις προηγούμενες εκλογές –περίπου 150.000– θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Οι τελευταίες τουλάχιστον δημοσκοπήσεις δείχνουν την πλήρη απαξίωση στην οποία έχει περιπέσει το κόμμα αλλά και τα στελέχη του.