Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν «τρώει» μονάχα υπουργούς, όπως έχει συμβεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ρίχνει και κυβερνήσεις: Στην Ολλανδία εξαιτίας των διαφορετικών θέσεων που διχάζουν την κυβέρνηση επήλθε το μοιραίο με την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε όχι μόνο από τη θέση του, αλλά και από την πολιτική! Αν και ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο χρόνο, ο Ρούτε και το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών που συγκυβερνούν με άλλα τρία κεντροδεξιά κόμματα υποστήριζε μια αυστηρότερη στάση έναντι των αιτούντων άσυλο, γεγονός που οδήγησε σε διαφωνία με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως αποδείχθηκε, οι διαφορές στους κόλπους της κυβέρνησης ήταν αγεφύρωτες και οδήγησαν στην παραίτηση και τελικά στο σπίτι του έναν πολιτικό που και στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει παρόμοιες κρίσεις: Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είχε φανεί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι δεν θα μπορούσε να εκτονωθεί κατόπιν μιας συμφωνίας των επικεφαλής της τετρακομματικής κυβέρνησης.

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο και μέχρι τότε η Ολλανδία θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία εκ των πραγμάτων δεν θα λύσει τα πιεστικά προβλήματα που συσσωρεύονται, με κυρίαρχο αυτό που προκάλεσε και την κυβερνητική κρίση: το μεταναστευτικό. Αυτό που δημιουργεί και μια σοβαρότερη παρενέργεια σχετικά με την άνοδο της εθνικιστικής Δεξιάς, που φαίνεται ότι στους μήνες που ακολουθούν θα αυξήσουν τα ποσοστά τους αξιοποιώντας το κύμα ξενοφοβίας που κερδίζει διαρκώς έδαφος σε μια χώρα κατ’ εξοχήν φιλελεύθερη σε κανόνες και νοοτροπία.

Το παγόβουνο

Σύμφωνα με τον Ρούτε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του, μεταξύ των άλλων, είναι η στέγαση των αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές, πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου, μια και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες τόσο για θέματα που αφορούν το περιβάλλον λόγω της ρύπανσης που σχετίζεται με το άζωτο, αλλά και με το σκάνδαλο που αφορά τα κυβερνητικά επιδόματα για την παιδική μέριμνα, που, όπως λέγεται, κατηγορήθηκαν λόγω λάθους χιλιάδες πολίτες!

Ολο αυτό το σκηνικό, με δεδομένο τον κατακερματισμό του πολυκομματικού συστήματος, οδηγεί την Ολλανδία σε επικίνδυνες ατραπούς και για πρώτη φορά με τον κίνδυνο η εξτρεμιστική Δεξιά να βρεθεί με υψηλά ποσοστά και σε θέση ρυθμιστή. Και γι’ αυτό ήδη κατηγορείται ο Μαρκ Ρούτε ότι αντέδρασε απερίσκεπτα, παραβλέποντας τις παρενέργειες που θα προκαλέσει η απόφασή του. Ηδη στη χώρα της τουλίπας γίνεται λόγος για τη… «μαύρη» τουλίπα: Και όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του χρώματος με το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία της θα κινδυνεύσει να βαφτεί η ανοιχτή κοινωνία της Ολλανδίας.