Σε μια ανασκόπηση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου, μέσα σε τεράστιες διεθνείς κρίσεις, να κρατήσει όρθια και να στηρίξει την κοινωνία, προχώρησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, “η κυβέρνηση κάνει αυτό που από την αρχή είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός: Στηρίζει την κοινωνία από την αρχή της κρίσης, για όσο διαρκεί, χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς να υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας”.

Ο ίδιος  υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές από την αρχή ότι τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα ήταν προϊόν υπερφορολόγησης, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. “Αυτό που από την αρχή είπε ο Πρωθυπουργός, το είδαν οι πολίτες να γίνεται. Διαθέσαμε πάνω από 43 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων, των ανέργων, των αγροτών, που πλήττονταν από τις συνέπειες της πανδημίας. Αποτρέψαμε έτσι τα λουκέτα και την έκρηξη της ανεργίας που ορισμένοι προεξοφλούσαν και κρατήσαμε έτσι όρθιο τον παραγωγικό ιστό και συνεκτική την κοινωνία”, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

Στο διάστημα των τρεισήμισι ετών που πέρασαν, η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε τόσο τα μεταμνημονιακά προβλήματα, όσο και τις τεράστιες διεθνείς κρίσεις: μεταναστευτική εισβολή, πανδημία, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά. Τα προβλήματα διαρκούν, δεν έχουν εκλείψει, δεν έχουν φύγει και η αλήθεια είναι ότι έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στις επιχειρήσεις. Όμως -με τεχνογνωσία, επαγγελματισμό, πραγματισμό και πολιτικό ανθρωπισμό- καταφέραμε να αντέχουμε και ταυτόχρονα να σημειώνουμε παράλληλα πρόοδο σε πολλούς τομείς. Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι ακόμα εδώ, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ήδη αφήσαμε πίσω μας πολλά από αυτά. Και όσα εξακολουθούν να επιμένουν, με πολιτικές και με πρακτικές, θα επιμένουμε και εμείς να προσπαθούμε για για απαλύνουμε τις επιπτώσεις τους στη ζωή των ανθρώπων. Θα επιχειρήσω μια σύντομη ανασκόπηση σε μερικά μόνο από όσα κάναμε, θέλοντας να δείξω πόσα και πώς έγιναν. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε, μπορούμε και θέλουμε να φέρουμε την Ελλάδα καλύτερα.

Από την πρώτη στιγμή της θητείας της η Κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Μείωσε κατά 35% τον ΕΝΦΙΑ, μείωσε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης και παράλληλα μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4%.

-Οι πολίτες ξέρουν ότι από την πρώτη στιγμή της θητείας της, η Κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της ανεργίας και ταυτόχρονα την αύξηση της απασχόλησης. Στα 3,5 τελευταία χρόνια η ανεργία από το 17% που την παραλάβαμε, υποχώρησε στο 11,6%. Αυξήθηκαν κατά περίπου 300 χιλ. οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που σημαίνει ότι ένας ολόκληρος κόσμος, που δεν είχε καθόλου εισόδημα, απέκτησε πρόσβαση στην παραγωγική διαδικασία και μισθό.

-Επιπλέον, η Κυβέρνηση προχώρησε το 2022 σε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού (2% από 1ης Ιανουαρίου και 7,5% από 1ης Μαΐου), ενώ, ήδη, προγραμματίζεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου. Όπως προχώρησε και σε σημαντική αύξηση από τον Ιανουάριο, στις συντάξεις κατά 7,75%. Αποφάσισε, ταυτόχρονα, την χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης σε εκείνους που λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου δεν είδαν ενίσχυση στη σύνταξή τους, δεν είδαν αύξηση στο εισόδημά τους. Το είχαμε υποσχεθεί, το υλοποιήσαμε.

Οι πολίτες ξέρουν ότι έκτακτα μέτρα στήριξης της κοινωνίας εφαρμόστηκαν αυτή την περίοδο, στην πρώτη μας τετραετία, όχι μόνο τώρα, αλλά και στη διάρκεια της πανδημίας, που προφανώς και δεν ήταν κοντά στις εκλογές. Διαθέσαμε πάνω από 43 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων, των ανέργων, των αγροτών, που πλήττονταν από τις συνέπειες της πανδημίας. Αποτρέψαμε έτσι τα λουκέτα και την έκρηξη της ανεργίας που ορισμένοι προεξοφλούσαν και κρατήσαμε έτσι όρθιο τον παραγωγικό ιστό και συνεκτική την κοινωνία. Για εμάς κάθε ευρώ που αποκομίζουμε από την πρόοδο της οικονομίας και τις ευρωπαϊκές δυνατότητες της χώρας είναι ζήτημα ουσίας, τιμής, είναι ζήτημα συνέπειας στη δέσμευσή μας προς την κοινωνία να το διαθέτουμε με σύνεση και να το αποδίδουμε στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Οι πολίτες ξέρουν προπάντων ότι από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης, της έκρηξης των διεθνών τιμών ενέργειας και των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση στάθηκαν στο πλευρό τους, με έγνοια, με μελετημένα μέτρα, με στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που είχε η χώρα απέναντι σε αυτή τη μεγάλη, την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, δεν θα αφήναμε κανέναν μόνο του, κανέναν απροστάτευτο. Κατέστησε σαφές ότι τα μέτρα θα εφαρμόζονταν σταδιακά, ανάλογα με τους πόρους και ανάλογα με τις ανάγκες.

Και βέβαια τα μέτρα αυτά δεν θα ήταν προϊόν υπερφορολόγησης, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που από την αρχή είπε ο Πρωθυπουργός, το είδαν οι πολίτες να γίνεται.

Από την πρώτη στιγμή δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανακούφιση όλων έναντι των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος. Προχωρήσαμε σε έκτακτη φορολόγηση με ποσοστό 90% των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας. Στη συνέχεια -και αυτό είναι το πιο σημαντικό, που υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες- προχωρήσαμε στο μηχανισμό άμεσης άντλησης υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας και απόδοσής τους στην κοινωνία και με τον τρόπο αυτό καλύψαμε από το 80% έως και το 100% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που έβλεπαν οι καταναλωτές στα σπίτια τους.

-Σημαντικά έσοδα (πάνω από 600 εκατ. ευρώ) εξασφαλίστηκαν επίσης από την έκτακτη φορολόγηση των 2 διυλιστηρίων της χώρας. Κατέστη με τον τρόπο αυτό εφικτή η εφαρμογή της «Κάρτας αγορών» με την οποία θα επιστρέφεται στον καταναλωτή το 10% της δαπάνης για αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών που θα ξεκινά από τα 22 ευρώ για τον άγαμο και τα 32 για ένα ζευγάρι, ενώ θα αυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, δίνεται μια ουσιαστική, μια απαραίτητη, μια πολύ σημαντικά στήριξη στην ελληνική οικογένεια για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια των καταναλωτικών αγαθών.

Από τη φορολόγηση μεγάλων εταιρειών προκύπτει ένα ποσό, με το οποίο ανακουφίζουμε την κοινωνία. Και αυτό είναι η επιτομή της κοινωνικής πολιτικής. Στην πράξη και όχι στα λόγια.

-Σημαντικά μέτρα υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη στήριξη της κοινωνίας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς. Αξιοποιώντας τα θετικά αυτά αποτελέσματα της πολιτικής μας, η Κυβέρνηση προχώρησε παράλληλα στην έκτακτη ενίσχυση ευάλωτων συμπολιτών μας πέρυσι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, την αύξηση του επιδόματος και της περιμέτρου των δικαιούχων θέρμανσης, στην επιδότηση της βενζίνης με το Fuel Pass 1 και 2.