Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την επίσκεψη Μπλίνκεν και τις θέσεις του για τα F16 στην Τουρκία, τονίζοντας πως  οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Ανέφερε πως όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή σκηνή θα είναι στο τραπέζι και πως οι θέσεις του κ. Μπλίνκεν είναι γνωστές. «Η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζει τη σχέση της με τις ΗΠΑ ανάλογα με τις σχέσεις τους με άλλες χώρες. Σταθμίζουμε φυσικά τι γίνεται στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει φροντίσει με την πολιτική της να είναι μια χώρα απολύτως ασφαλής. Οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολλά κεφάλαια μπροστά από αυτά που προσπαθεί να κατοχυρώσει η Τουρκια, αν και όποτε τα κατοχυρώσει», τόνισε.

Για την συνάντηση του κ. Μπλίνκεν και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πολύ θετικό που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντάται με πολιτειακούς παράγοντες. Σημείωσε επίσης ότι η στάση κομμάτων και προσώπων έχει καταγραφεί και είναι γνωστή με τη συμπεριφορά τους στο κοινοβούλιο καθώς είναι γνωστό ποιοι ψήφισαν τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και ποιοι τις καταψήφισαν.

Για την ατζέντα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό απάντησε πως περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα ζητήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τις σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.

Σε άλλη ερώτηση αν μελετάται σχέδιο ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να αγοράσουν τα δάνειά τους από τα funds, είπε: «Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη. Πολιτικές που έχουν αναδείξει αρκετά θετικά αποτελέσματα όπως και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι διμερείς ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της η οποία σύντομα θα ισχύσει, για ένα νέο πλαίσιο δόσεων και πλαίσιο προστασίας για τους πιο ευάλωτους. Δημιουργούμε εργαλεία, όχι για να διαιωνίζεται το πρόβλημα αλλά για να δίνουμε τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών με ιδιαίτερη πρόνοια και προστασία για τους πιο ευάλωτους», απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Σε ερώτηση με αφορμή δήλωση του κ. Σκρέκα περί ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης και αν υπάρχει ενδιαφέρον από ΗΠΑ, απάντησε πως όλες οι κινήσεις της χώρας μας στην αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων είναι μετρημένες, καλά σχεδιασμένες και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

«Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην άδικη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή και χωρίς μισόλογα στέκεται στο πλευρό του δικαίου, της αξιοπρέπειας. Αυτή η στάση αναγνωρίζεται και σε επίπεδο εταίρων και σε επίπεδο συμμάχων», απάντησε σε ερώτηση να οι ΗΠΑ θα μας ζητήσουν στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Για το ζήτημα με την κα Νικολάου και αν ισχύει η υποψηφιότητά της ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως η πανδημία δεν ήταν πρόσχημα αλλά πραγματικότητα. Και πρόσθεσε: «Η κα Νικολάου έχει δώσει τις δικές της εξηγήσεις. Η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι σε εξέλιξη και σταθμίζονται όλα τα δεδομένα που αφορούν τους υποψηφίους. Η κα Νικολάου ισχυρίζεται ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ που ήρθε σε χρόνο ρεκόρ στην κατοχή της εφημερίδας σας, την αδικεί. Θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα. Υποψηφίους ανακηρύσσουν τα πρωτοδικεία».

Για τα περί κυβέρνησης ηττημένων ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οι πολίτες με τις εκλογές και τη ψήφο τους διαμορφώνουν τα αποτελέσματα. «Όσα βλέπουμε και παρακολουθούμε, όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από την άποψη που έχει ο καθένας βλέποντας την πορεία της χώρας, μας επιτρέπει να έχουμε απόλυτη αισιοδοξία ότι η κοινωνία θα επιβραβεύσει την πολιτική μας και στην ενισχυμένη αναλογική θα δώσει στη ΝΔ εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης στερείται θετικής πρότασης και θετικής προοπτικής. Το μόνο τους μέλημα είναι πώς θα εμποδίσουν τη ΝΔ να κυβερνήσει. Η συγκολλητική τους ύλη δεν είναι τίποτα άλλο από το μένος τους για τη ΝΔ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Γι’ αυτό και δεν κινούνται στο φως και στο προσκήνιο αλλά στο παρασκήνιο με μυστικές, υπόγειες συναντήσεις. Δεν νομίζω ότι έχουν ελπίδα επιτυχίας στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής, εκεί που οι πολίτες θα συγκρίνουν την αξιοπιστία και τις προτάσεις και θα αποφασίσουν ποια κυβέρνηση και ποια πολιτική είναι ικανή να μας οδηγήσει στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά υπόθεση μη έγκαιρης καταβολής εργοδοτικών εισφορών από εταιρεία στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος ο κ. Μπρατάκος, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως πρόκειται για ρύθμιση από το 2019 η οποία εξυπηρετείται κανονικά ενώ ο κ. Μπρατάκος έχει παραιτηθεί από τη θέση αυτή από το 2020. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα», τόνισε.

Σε ερώτηση για την κάρτα εργασίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρόκειται για μέτρο προς όφελος των εργαζόμενων, αποδεκτό από το σύνολο του κόσμου της εργασίας, το οποίο επεκτείνεται και διασφαλίζει διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Για το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού ρεύματος από τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, απάντησε πως η χώρα μας είναι συνεχώς προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Είπε επίσης ότι μέριμνα της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας είναι να ανοικοδομηθεί η περιοχή και οι άνθρωποι να παραμείνουν εκεί.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη κλείνει την πόρτα σε πληγέντες από το σεισμό από τη Συρία, απάντησε πως και στη Συρία παρέχεται βοήθεια μέσω του διεθνούς μηχανισμού. «Είναι αυτονόητο πως αν υπάρχει θέμα στήριξης των ανθρώπων που θα χρειαστεί να φύγουν, η διεθνής κοινότητα θα πάρει τις αποφάσεις της. Προτεραιότητα όμως είναι να στηριχθούν τα κράτη και κυρίως ο κόσμος για να συνεχιστεί η ζωή εκεί», πρόσθεσε.

Για το θέμα της συνέχισης των ΜΟΕ με την Τουρκία δήλωσε πως η Ελλάδα δεν κλείνει ποτέ την πόρτα του διαλόγου και πως υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, προδιαγραφές και προϋποθέσεις.

Για το χρόνο των εκλογών και αν είναι τυχαίο που όλα τα νομοθετήματα έρχονται μέχρι τις 10 Μαρτίου, απάντησε πως όσο το κοινοβούλιο είναι ανοικτό η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το χρόνο. «Για το χρόνο των εκλογών δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω. Είναι όλα γνωστά εκτός από την ημερομηνία», συμπλήρωσε ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και με αφορμή δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.