«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί να προσαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας, το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις στα μέτρα της» ανέφερε σε συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Και, όπως απέτυχε και την πρώτη φορά να δημιουργήσει τετελεσμένα, με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, έτσι και κάθε φορά που θα επιχειρεί αυτές τις ακραίες υπερβάσεις, με αυτούς τους έωλους ισχυρισμούς και τα τελείως ανιστόρητα επιχειρήματα, θα βρίσκει την απάντηση, που πάντοτε βρίσκουν αυτού του είδους οι αναθεωρητικές προσπάθειες, από τη διεθνή κοινή γνώμη.
Παρακολουθούμε την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο διάστημα.
Νομίζω ότι είναι απολύτως ευδιάκριτο το ότι η Τουρκία επιχειρεί να φτιάξει μια δική της κατασκευή σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο, μακριά και έξω από τη διεθνή νομιμότητα και από αυτά που ισχύουν.
Δεν έχουν μείνει χωρίς απάντηση όλα αυτά από την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ψύχραιμα, αποφασιστικά, νηφάλια, καθαρά, η χώρα κάνει ό,τι χρειάζεται κάθε φορά, σε όποιο πεδίο, για να υπερασπιστεί και τη διεθνή νομιμότητα και βεβαίως τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σε ερώτηση για τα μέτρα που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τη στήριξη των πολιτών ο κ. Οικονόμου είπε:
Αυτό που γίνεται είναι να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία του σχεδίου για τα καύσιμα και νομίζω ότι θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να μεγαλώσουμε και την περίμετρο των δικαιούχων και ενδεχομένως και το ύψος της υποστήριξης.
Εκπνέει στις 30 Ιουνίου το σχέδιο του πρώτου τριμήνου, της στήριξης που είχαμε δώσει για τα καύσιμα.
Είναι αυτονόητο ότι όσο συνεχίζεται το πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρχει, στα μέτρα του δυνατού, στήριξη από την Κυβέρνηση στους πολίτες, κυρίως σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Επειδή ούτε οι πόροι είναι ατελείωτοι, ούτε ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό, οφείλουμε ορθολογικά να αξιοποιούμε τους πόρους που έχουμε.
Αυτήν την ώρα, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο, με ορίζοντα ενός επιπλέον τριμήνου και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να μεγαλώσουμε και την περίμετρο των δικαιούχων.
Η Κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια.
Είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Έχουμε διαθέσει περισσότερα χρήματα επί του Α.Ε.Π. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε..
Έχουμε πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες και έχουμε κάνει παρεμβάσεις και για απευθείας ενίσχυση στους πιο ευάλωτους και στα καύσιμα.
Η πραγματικότητα είναι ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τόσα πολλά, ούτως ώστε να αναχαιτίσει ακόμα πιο ουσιαστικά, ακόμα πιο αποφασιστικά αυτό το κύμα εισαγόμενης, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ακρίβειας, εξαιτίας των κρίσεων που ζούμε και κυρίως όπως αυτές έχουν επιδεινωθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πρέπει η Ευρώπη να δώσει και μια απάντηση, που να έχει και οικονομική διάσταση. Να προχωρήσει από την περιγραφή της λύσης του προβλήματος, από τις διαπιστώσεις, σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στις χώρες να έχουν και άλλα περιθώρια, ενδεχομένως και άλλους πόρους, για ακόμα πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις στήριξης στην κοινωνία τους.
Σε ερώτηση για το θέμα των εκλογών ο κ.Οικονόμου απάντησε:
Αυτό τα οποίο είναι σημαντικό και αξίζει τον κόπο να κρατήσουμε, όχι μόνο από τη χθεσινή, αλλά από όλες τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, είναι ότι η βασική του πεποίθηση είναι ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τη θητεία τους συνταγματικά, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και όχι ανάλογα με το τι συμφέρει τα κόμματα.
Αυτή είναι η βασική μας πρόθεση, να πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, να συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και, βεβαίως, να αναζητούμε μια εποικοδομητική κριτική, αποφεύγοντας την τοξικότητα που είναι πολλαπλώς επιζήμια μέσα στις συνθήκες που ζούμε.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και εκεί είναι προσανατολισμένη και η δράση μας και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου το επόμενο διάστημα.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι πιστεύουμε πως οι εκλογές της απλής αναλογικής ήταν η νάρκη που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσιαστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Αξιοποίησε αυτό το εργαλείο, μολονότι εξελέγη με άλλο εκλογικό σύστημα, όταν είδε ότι τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα αλλάζουν, για να βάλει δύσκολη εξίσωση την επόμενη φορά.
Δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική, δεν πιστεύουμε στην απλή αναλογική. Πιστεύουμε στην ενισχυμένη αναλογική, που συνδυάζει την ευρύτερη δυνατή αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος, αλλά και τις σταθερές διακυβερνήσεις.
Με αυτό το δεδομένο, πολύ καθαρά και πολύ ειλικρινά, έχουμε πει ότι και τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής θα τις αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά.
Είναι μια πολύ σοβαρή εκλογική διαδικασία, δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και σοβαρό πρώτο βήμα για να πάμε σε σταθερή διακυβέρνηση στην επόμενη φάση.
Η ουσιαστική κουβέντα για τη διακυβέρνηση της χώρας θα γίνει μετά τη δεύτερη εκλογή, όπου η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει και θα πετύχει -λέμε εμείς- με βάση το έργο που θα έχει κάνει και τη διαχείριση των κρίσεων και όλα αυτά που έχουμε δείξει το προηγούμενο διάστημα, μια καθαρή εντολή για μια νέα τετραετία αυτοδύναμης διακυβέρνησης.
Σε ερώτηση για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός:
Οι χρόνοι με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη, είναι χρόνοι που δεν επηρεάζονται και πολύ περισσότερο δεν εξαρτώνται από την πολιτική επικαιρότητα και τους πολιτικούς σχεδιασμούς.
Η Δικαιοσύνη έχει τους δικούς της χρόνους. Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει, πολλές φορές, ότι σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το ίδιο ισχύει και γι’ αυτές τις δύο μεγάλες υποθέσεις από τις οποίες, νομίζω, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας περιμένει απαντήσεις, διότι ακουμπούν στην ποιότητα της Δημοκρατίας, στη θεσμική λειτουργία, στην απόπειρα χειραγώγησης των Θεσμών όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα με τους δικούς της ρυθμούς και τους δικούς της χρόνους και όλοι οφείλουμε, σεβόμενοι την ανεξαρτησία της, να παρακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία και να περιμένουμε την εξέλιξή της.