Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup καλείται να επικυρώσει την ομαλή δημοσιονομική πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Στο πεδίο της Οικονομίας μετατοπίζεται την τρέχουσα εβδομάδα το βάρος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορύφης για την «δύσκολη» διαπραγμάτευση σχετικά με την κατάρτιση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027.
Επιχειρώντας να «εξαργυρώσει» την αυξανόμενη εμπιστοσύνη αγορών και εταίρων στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που αποτυπώνεται στην καταβαράθρωση των επιτοκίων του ελληνικών ομολόγων και δη του 10ετούς, καθώς και στις θετικές αξιολογήσεις των αρμοδίων Οίκων, ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά πληροφορίες να ζητήσει περισσότερους πόρους για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Πράσινο Ταμείο.
Μεθαύριο Τρίτη, πάντως, συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, όπου θα τεθεί επί τάπητος το «πόρισμα Πισσαρίδη», προϊόν της Επιτροπής για την εκπόνηση του νέου σχεδίου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, το οποίο κατά πληροφορίες θα εντοπίζει τους κύριους άξονες, στους οποίους πρέπει να στηριχτεί η ισχυρή ανάπτυξη της Οικονομίας, αλλά και τις βασικές αλλαγές, που πρέπει να επισυμβούν εν συγκρίσει με την έως τώρα πορεία της Οικονομίας.
Πάντως, ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο αυτής της εβδομάδας είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που καλείται να επικυρώσει κατ ουσίαν την ομαλή δημοσιονομική πορεία, που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας έχουν θέσει εγκαίρως υπ όψιν των εταίρων το μείζον για την Αθήνα θέμα της εξεύρεσης επιπλέον δημοσιονομικού χώρου για το 2021, ώστε να… αναχρηματοδοτηθεί η κυβερνητική πολιτική της περαιτέρω μείωσης της φορολογίας.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα έχει… απλώσει όλον τον τραχανά, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, από την αλλαγή χρήσης των Anfas και των Smps, την καθιέρωση του smoothing mechanism, αλλά και την πρόνοια να εξαιρούνται του υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος οι δαπάνες για το Μεταναστευτικό, θέτοντας το συνολικό πλαίσιο για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το αργότερο έως το Φθινόπωρο θα έχει ληφθεί η απόφαση για την ενεργοποίηση εκείνου του εργαλείου, που θα…χαρίσει στην κυβέρνηση τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, ενώ τα ίδια πρόσωπα δεν αποκλείουν θετικές ειδήσεις και στο μέτωπο των έκτακτων δαπανών για το Μεταναστευτικό.