Θέση για το τραγικό συμβάν που ταλανίζει εσχάτως τη γειτονική χώρα πήρε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μέσω του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.
Μιλώντας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην τουρκική επαρχία Καχραμάνμαράς την ώρα που οι διασώστες εργάζονταν, ο Γκρίφιθς είπε ότι συνομίλησε με οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί και έχουν μείνει μες στο κρύο χωρίς τροφή μετά τον σεισμό.
Μάλιστα έκανε σήμερα έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να μην ξεχνάει τους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται στέγη και τρόφιμα την ώρα που οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας που έπληξε τη νότια Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους «Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ξεχαστούν».
Επίσης θεωρεί το συγκεκριμένο σεισμό ως «το χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή». Θυμίζουμε ότι οι δυο προηγούμενοι ισχυροί σεισμοί στην Τουρκία σημειώθηκαν το 1939 και το 1999.
Ο Γκρίφιθς εξήρε την ανταπόκριση της Τουρκίας στην καταστροφή χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετική» και χαιρέτισε το «κουράγιο των μελών των υπηρεσιών διάσωσης που εργάζονται όλο το 24ωρο ελπίζοντας σε έναν ακόμη ήχο, σε έναν ακόμη επιζώντα».
Σχετικά με τις αντιδράσεις του κόσμου για τις ενέργειες των αρμόδιων Αρχών, υποστήριξε ότι «Είναι η αρχή και η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος είναι πάντα απογοητευμένος στην αρχή».
Αποκάλυψε ακόμη ότι ξεκινάει μια τρίμηνη επιχείρηση τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Συρία με στόχο να υπάρξει βοήθεια για την κάλυψη του κόστους των εκεί επιχειρήσεων.
Ο ίδιος είπε στο Reuters ότι ελπίζει η βοήθεια στη Συρία να κατανεμηθεί τόσο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και εκείνες της αντιπολίτευσης, αλλά επισήμανε ότι σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα».
Οι διασώστες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή κοινότητα για την μη έγκαιρη ανταπόκρισή τους μετά τον σεισμό.