Ύστερα από αίτημα της Πολωνίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την παραβίαση από τη Ρωσία του πολωνικού εναέριου χώρου, δήλωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρωτοφανούς επιχείρησης κατά την οποία η Πολωνία, με τη στήριξη συμμάχων από το ΝΑΤΟ, κατέρριψε πολλαπλά ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

Χθες η Πολωνία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ενεργοποίηση του Αρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων σε περίπτωση που ένα από τα κράτη μέλη θεωρήσει ότι υπάρχει απειλή εναντίον του.

Οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους «λαμβάνουν αυτήν την στιγμή την μορφή επίσημου αιτήματος ενεργοποίησης του Αρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον του κοινοβουλίου. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία του ιδίου και του προέδρου της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, βασικό πολιτικό όργανο της Ατλαντικής Συμμαχίας, συνεδρίασε χθες σε επίπεδο πρεσβευτών των 32 χωρών του ΝΑΤΟ. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη προ πολλού. Οι σύμμαχοι αποφάσισαν ωστόσο ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Αρθρου 4 της Συνθήκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Αρθρο 4 προβλέπει την πραγματοποίηση διαβουλεύσεων μεταξύ των συμμάχων. «Οι πλευρές διαβουλεύονται κάθε φορά που, κατά την άποψη μίας από τις πλευρές, η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια μίας από τις πλευρές απειλείται».