Σε ακρίβεια, παιδεία και υγεία αναζητεί σωσίβιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εγκλωβιστεί στις συμπληγάδες της εσωκομματικής γκρίνιας και των δικαστικών περιπετειών.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στριμωγμένος στα σκοινιά, με εσωκομματικές έριδες και τη Δικαιοσύνη να… κυνηγάει στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεδιπλώσει την… τοξικότητά του σε τρεις τομείς: την παιδεία, την υγεία και την ακρίβεια. Στην Κουμουνδούρου θα παίξουν ουσιαστικά τα ρέστα τους, θεωρώντας ότι μπορούν να πλήξουν την κυβέρνηση εν όψει των εκλογών. Μάλιστα, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπει εν πολλοίς στο 2015, όταν έταζαν στους πάντες τα πάντα.

Ειδικά, μάλιστα, για την ακρίβεια ο Αλ. Τσίπρας ήδη προετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, στοιχεία του οποίου ήδη έχουν περιγραφεί από βουλευτές του κόμματος. Η «γραμμή», πάντως, που αναμένεται να χαράξουν είναι πως πρόκειται για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και όχι φυσικά εισαγόμενη, όπως υπογραμμίζει η κυβέρνηση.

«Ο πληθωρισμός, ο υψηλότερος πλέον σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, υπογραμμίζει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία με τις επιλογές της οδηγεί τη χώρα σε μία πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο πληθωρισμός δεν πλήττει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο: οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια απειλούν στα όρια της βιωσιμότητας τους ήδη ευάλωτους και συμπιέζουν τα μεσαία στρώματα», έλεγε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ιδιαίτερη σημασία κανείς πρέπει να δώσει στη φράση «μεσαία στρώματα» που χρησιμοποίησε ο κ. Χαρίτσης, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μια νέα προσέγγιση στη μεσαία τάξη (αυτή που υπερφορολόγησαν, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται δημοσίως) θα έχει δημοσκοπικό αντίκτυπο. Ο ίδιος, μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες υποσχέθηκε επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να απαντήσει στο πλέον σημαντικό ερώτημα: πού θα βρεθούν τα χρήματα και πώς θα καλυφθούν οι «τρύπες» στον προϋπολογισμό.

 

Ακονίζει μαχαίρια

Πεδίο τοξικότητας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτελέσει και η παιδεία, κυρίως με την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι πιέζοντας την κυβέρνηση μπορεί να «κερδίσει» τους νέους, προκειμένου μαζικά να προσέλθουν στις κάλπες. Ηδη ο αρμόδιος τομεάρχης, Νίκος Φίλης, έχει δεσμευτεί για την κατάργηση του σώματος ενώ στην Κουμουνδούρου ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

«Η πιθανολογούμενη εγκατάσταση της αστυνομίας στα δημόσια πανεπιστήμια, ενός θεσμού ακροδεξιάς έμπνευσης και κοπής που δεν συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δυναμιτίζει το κλίμα και ναρκοθετεί την πανεπιστημιακή ειρήνη», τόνιζαν χαρακτηριστικά από την ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζοντας το έδαφος για κινητοποιήσεις εντός και εκτός των πανεπιστημίων.

Να σημειωθεί δε ότι σε λίγο διάστημα στη Βουλή θα έρθει νέο νομοσχέδιο για την παιδεία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση συμβουλίου φοιτητών με εκλογή από ενιαίο ψηφοδέλτιο, «ελληνικό Erasmus» και εκλογή των πρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα διοικητικά συμβούλια, διατάξεις που ήδη έχουν συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση πάντως να μην προτίθεται να κάνει πίσω.

 

Παροχολογία

Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η υγεία αποτελεί ένα από τα τρωτά σημεία της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην Κουμουνδούρου παρουσίασαν τη «μαύρη βίβλο» της πανδημίας, στην οποία εσχάτως έκανε εκτενή αναφορά ο Αλ. Τσίπρας.

«Χάσαμε 30.000 συμπολίτες μας. Ημασταν οι χειρότεροι στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τον Μάρτιο είχαμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα 31% έναντι 5,8% που ήταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας μιλούν από μόνοι τους» είπε χαρακτηριστικά και εν συνεχεία ξαναθύμισε τη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, την οποία το Μαξίμου έκανε πως δεν γνώριζε, αναφορικά με τη θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ», υπογράμμισε από το βήμα συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη λογική της ανέξοδης παροχολογίας δεσμεύτηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στο μισθολογικό των υγειονομικών με πρωτοβουλίες και σε τομείς όπως την αποκέντρωση του συστήματος Υγείας, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και τη δημιουργία κινήτρων στους νέους γιατρούς.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”