Τρείς όρους για να υπάρξει ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας έβαλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισήμανε ότι μέχρι να ικανοποιηθούν αυτοί οι επιθέσεις θα ενταθούν.

«Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί» είπε ο Νετανιάχου στη Wall Street Journal. 

Νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε επισκεφθεί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν θα σταματήσουμε. Θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος» τους είπε. 

Η αποτροπή της διακίνησης όπλων θα απαιτήσει να δημιουργηθεί προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας, πρόσθεσε ο  Νετανιάχου, που αποκλείει την ανάθεση της διακυβέρνησής της στην Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία προσάπτει πως χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

Για το εγγύς μέλλον, το Ισραήλ θα αναλάβει την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα, από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε. 

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Νετανιάχου δήλωσε διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Το πρόβλημα, είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει τον πληθυσμό που θα φύγει» γράφει η Haaretz 

«Γελοίο σχέδιο» 

Η Χαμάς αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «γελοίο σχέδιο» τα περί μετανάστευσης. Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν την εξορία και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας», τόνισε σε ανακοίνωσή της.