«Εγώ έκανα μια συνθετική πρόταση και σήμερα αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα, βλέπω πρόσωπα θλιμμένα» είπε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στον Θοδωρή Δρίτσα, που νωρίτερα είχε τονίσει ότι η πρόταση για τη Ράνια Σβίγκου ήταν «μη συνθετική πρόταση, αφού προέρχεται από την εσωκομματική μειοψηφία». Την ίδια άποψη με τον Δρίτσα είχε και ο Πολάκης, ο οποίος δεν συμφώνησε με την υποψηφιότητα Σβίγκου, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για πρόσωπο που δεν στήριξε τη διεύρυνση. Τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας αυστηρή απάντηση πρώτα στον Παύλο Πολάκη ότι «δεν είσαι εσύ ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 μελών», αλλά «τα εκπροσωπούν ο καθένας και καθεμία από μας». Αυτά ήταν μόνο δύο περιστατικά από την ταραχώδη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου γραμματέα.

Προφανώς ο πρόεδρος της Κουμουνδούρου και τα στελέχη του προεδρικού μπλοκ πίστευαν ότι θα πήγαιναν στο Τάε κβον ντο για μια χαλαρή κυριακάτικη βόλτα, υπολογίζοντας, ωστόσο, χωρίς τους (μικρούς) ξενοδόχους και τις θλιμμένες φιγούρες της (κομματικής) ζωής τους.

Οι «μεταφράσεις» που κάνουν πολιτικοί αναλυτές, ειδικοί και «ειδικοί» και «συριζολόγοι», για το πού το πάει ο Τσίπρας, τι θα κάνουν η «Ομπρέλα», τα «ρεύματα» και οι πολύχρωμες τάσεις δίνουν και παίρνουν. Αλλοι κάνουν ψύχραιμες και νηφάλιες αναλύσεις και άλλοι –οι περισσότεροι– λένε το μακρύ και το κοντό τους.

Οι ψύχραιμοι τονίζουν ότι ο Τσίπρας θέλει να πάει το κόμμα «πιο κάτω», να το κάνει εντελώς αρχηγικό και να βάλει στο περιθώριο όσους έχουν διαφορετική άποψη.

Οι «συριζολόγοι» βλέπουν «νίκη» Τσίπρα και δεν «βλέπουν» τα θερμά επεισόδια που έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε «βλέπουν» τα 70 λευκά κι ένα άκυρο στην εκλογική διαδικασία για τη Ράνια Σβίγκου.
Οι προεδρικοί, τέλος, είναι έμπλεοι χαράς και υπερηφανείας που κατατρόπωσαν τον «εσωτερικό εχθρό».

Πανηγυρίζουν γιατί ο «μέγας ηγέτης τους» (και βάλε) κατάφερε να επιβάλει για γραμματέα τη συντρόφισσα Ράνια, να τα βάλει με τον Δρίτσα, τον Παύλο απ’ τα Σφακιά και τον πατέρα του Νίκου Παππά, που ζήτησε να στηθούν δύο κάλπες για τη θέση του γραμματέα.

Ωστόσο, κατά την ταπεινή μας γνώμη, η μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε, χωρίς να υπάρξει νικητής, στην επεισοδιακή συνεδρίαση, ήταν αυτή που έδωσε ο πρόεδρος Τσίπρας με τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη για τα… δικαιώματα των χταποδιών.

Ο Πολάκης στην παρέμβασή του, αφού πρώτα διαφώνησε με την επιλογή της Σβίγκου, κατέθεσε τις αντιρρήσεις του για άρθρο που γράφτηκε στην κομματική «Αυγή» με θέμα τα δικαιώματα των χταποδιών.

Αμ’ έπος, άμ’ έργον, ο Τσίπρας ζήτησε τον λόγο από το προεδρείο και έβαλε στη θέση του τον ψαροντουφεκά Πολάκη, ενώ έδειξε στους συντρόφους –που κρέμονταν από τα χείλη του να ακούσουν τι θα πει για τα χαριτωμένα και γευστικά χταποδάκια– ότι δεν είναι τυχαία «ισόβιος» πρόεδρος.

Συμπέρασμα: ο Τσίπρας μπορεί να αγνοεί, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, βασικά θέματα της πολιτικής, αλλά στα χταπόδια είναι προφέσορας.

Ανανέωση

Τελικά έχει χιούμορ ο Τσίπρας, κι ας μην του φαίνεται. Βγήκε ο αθεόφοβος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και είπε σοβαρά και αυστηρά, απευθυνόμενος στους συντρόφους του, ότι «είμαστε κόμμα της ανανέωσης. Η ανανέωση μας δεν έγινε άπαξ στο παρελθόν. Είναι η διαρκής, είναι η διακηρυγμένη και η αυτονόητη πολιτική μας πρακτική».

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει, πήγε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. κι έκανε… πράξη την ανανέωση προτείνοντας για την Πολιτική Γραμματεία τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Τώρα τι σόι ανανέωση είναι αυτή με τον Φλαμπουράρη και όλους τους βαρόνους στη μαρκίζα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Θερινές εκλογές και άλλα τινά
Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο ο κολιός, λέει ο θυμόσοφος λαός μας, αλλά κάποιοι επισπεύδοντες, δημοσιολογούντες και δημοσιογράφοι το ξεχνούν. Μετά το κοσκινάκι του ανασχηματισμού, βρήκαν τώρα καινούργιο κοσκινάκι και πού να το κρεμάσουν. Οπου… κοσκινάκι, βλέπε πρόωρες εκλογές. Γράφουν και ξαναγράφουν όλοι αυτοί για τα «σχέδια του Μητσοτάκη», «τι έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος» και πάει λέγοντας. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει «προαναγγελθεί» καμιά δεκαριά φορές ότι «πάμε» σε πρόωρες εκλογές κι όλο αυτές δεν γίνονται. Υπομονή, κάποια στιγμή μέσα στο 2023 θα γίνουν εκλογές και μάλλον θα είναι και ντάλα μεσημέρι.

Μεγάλος καημός
Ταραχή, και δη μεγάλη, διακρίνει κανείς στο σύστημα του «Ρασπούτιν» για τη σκευωρία Novartis. Αντί σχολίων και περισπούδαστων «αναλύσεων» για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» δεν ξαναδιαβάζουν όλοι μαζί την αμήχανη και ολίγον (sic) υποκριτική δήλωση Τσίπρα, η οποία ναι μεν έγινε για τους 10 πολιτικούς που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «κρέμασε στα μανταλάκια», αλλά ταιριάζει γάντι στην περίπτωσή τους. «Εμείς είπαμε να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη και να διερευνηθεί» είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Κοντολογίς, τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει αν διέπραξαν ή όχι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται. Μέχρι στιγμής και μέχρις αποδείξεως του εναντίου είναι όλοι τους αθώοι. Κάποιοι άλλοι από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τσαλαπάτησαν το τεκμήριο αθωότητας, για να τα λέμε όλα.

Λευκό… μαύρισμα στη Σβίγκου
Η πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα (βλ. Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη αντίστοιχα) συγκέντρωσε τα 2/3 των μελών της ΚΕ.

Τα περισσότερα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για Σβίγκου στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και για αναπληρωτή της τον Βασιλειάδη, εντούτοις 70 στελέχη δεν… πειθάρχησαν και τους μαύρισαν… διά των λευκών ψηφοδελτίων που έριξαν στην κάλπη. Τι σημαίνει αυτό;
Οτι η μάχη μεταξύ Τσίπρα και εσωκομματικής αντιπολίτευσης μόλις άρχισε…

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”