Tα ονόματα των έξι νεκρών ομήρων της Χαμάς που εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από σήραγγα στη Ράφα, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός.

Τα πτώματα των Καρμέλ Γκατ, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Έντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, μέλος της κοινότητας των Βεδουίνων του νότιου Ισραήλ, διασώθηκε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από εκεί.

Μετά τον εντοπισμό του Αρκάντι, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έλαβαν εντολές να είναι πιο προσεκτικοί λόγω της πιθανότητας να βρίσκονταν και άλλοι όμηροι στην περιοχή, όμως δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία για το πού βρίσκονταν οι όμηροι, είπε ο Χαγκάρι.

Οι πέντε από τους έξι ομήρους-ηλικίας 23 έως 32 ετών-συνελήφθησαν στο φεστιβάλ της μουσικής τέκνο Nova από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κατά την οποία 1.205 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, 33 από τους οποίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υποστηρίζει πως οι έξι όμηροι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν από τη Χαμάς και στη συνέχεια «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς».

Η Χαμάς και η ένοπλη πτέρυγά της δεν έχουν σχολιάσει μέχρι αυτή τη στιγμή τις κατηγορίες.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τους θανάτους των 6 ομήρων, με τον Τζο Μπάιντεν να επιβεβαιώνει ότι ένας από τους ομήρους που βρέθηκε νεκρός ήταν Ισραηλινοαμερικανός πολίτης. Πρόκειται για τον 23χρονο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν. Τον θάνατο του 23χρονου Ισραηλοαμερικανού ομήρου επιβεβαίωσε και η οικογένειά του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, «με ραγισμένες καρδιές, η οικογένεια Γκόλντμπεργκ-Πόλιν είναι συντετριμμένη που ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου τους γιου και αδελφού, Χερς...Η οικογένεια σας ευχαριστεί όλους για την αγάπη και την υποστήριξή σας και ζητά ιδιωτικότητα αυτή τη στιγμή».

Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ομήρους, καθώς οι γονείς του είχαν συναντηθεί με παγκόσμιους ηγέτες και πίεζαν αμείλικτα για τη βοήθειά τους.

Τον περασμένο μήνα, μίλησαν στο συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου το πλήθος φώναζε «φέρτε τους σπίτι».