Η πανδημία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος. Θα φέρει νέους τρόπους συνεργασίας και συγκρούσεων. Ακόμη πιο θεμελιωδώς, η επιδημία θα επηρεάσει τις πιο βασικές κοινωνικές συναναστροφές. Αυτές οι αλλαγές θα κάνουν τον κόσμο περισσότερο επικίνδυνο – αλλά με τρόπο που είναι πιο περίπλοκος από ό,τι παρατηρούν οι περισσότεροι παρατηρητές.

του Έρολ Ούσερ*

Στον πολιτικό τομέα, νέες κατευθυντήριες θα ισχύσουν στη συνεργασία και τις διαφωνίες. Η διεθνής κοινότητα μοιράζεται ένα βαθύ σοκ, τέτοιο που είναι πιο προσωπικό από οποιαδήποτε παγκόσμια κρίση τα τελευταία 100 χρόνια. Η ιστορία και η λογική, υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι σοβαρές κρίσεις προκαλούν ειρήνη.

Η Ιερά Συμμαχία σχηματίστηκε το 1815 ως αντίδραση στην καταστροφή που έφεραν οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι. Ήταν ένα σπάνιο παράδειγμα συνεργασίας μεγάλων δυνάμεων – συμπεριλαμβανομένων εξουσιών με πολύ διαφορετικά εσωτερικών πολιτικά συστήματα. Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν το 1945 μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την ελπίδα ότι αυτή η πανδημία δεν θα συγκριθεί σε ποσοστά θνησιμότητας με αυτά τα επεισόδια, σε κάθε περίπτωση θα προκαλέσει σοκ στο παγκόσμια σύστημα. Επίσης, ενώ οι ηγέτες είναι τώρα εσωστρεφείς, καθώς η κρίση γίνεται πιο σοβαρή, οι ελίτ πιθανότατα να αρχίσουν να ψάχνουν στο εξωτερικό για βοήθεια απλά και μόνο λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων. Τέλος, η πανδημία θα προκαλέσει υψηλού βαθμού συνεργασία στον τομέα της πολιτικής για την υγεία.

Αλλά παράλληλα με αυτές τις τάσεις θα προκύψουν νέες αιτίες συγκρούσεων. Μέχρι τώρα, η διεθνής κοινότητα δεν συνεργάζεται στην εξεύρεση λύσεων. Το το σύστημα είναι απροετοίμαστο για κάτι τέτοιο, καθώς και οι δύο υπερδυνάμεις είναι απασχολημένες.

Οι ΗΠΑ είναι σε περισυλλογή, ενώ η Κίνα βρίσκεται σε άνοδο αλλά δεν είναι ακόμη πρόθυμη να παράσχει δημόσια αγαθά. Η  πανδημία ενισχύει επίσης τα προηγούμενα και βαθύτατα αίτια συγκρούσεων. Η αποπαγκοσμιοποίηση ήταν ήδη σε εξέλιξη λόγω της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Η παγκοσμιοποίηση είναι βασικός όρος τόσο για την ευημερία όσο και για την ειρήνη. Οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου οδήγησαν ήδη σε έναν διαχωρισμό σε τομείς της τεχνολογίας. Η πανδημία θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση καθώς όλα τα έθνη θα πρέπει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εντός των συνόρων τους.

Τέλος, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός θα γίνουν ισχυρότεροι. Ο κορωνοϊός θα αυξήσει τη φτώχεια και την ανέχεια. Φτωχοί, θυμωμένοι  πληθυσμοί δημιουργούν γόνιμο έδαφος για τα λαϊκιστικά κινήματα.

Όσον αφορά την επίδραση της πανδημίας άμεσα στην κοινωνική αλληλεπίδραση, οι πυλώνες της κοινωνικής αλληλεπίδρασης θα δοκιμαστούν. Προσωρινά έχουν χαθεί. Δεν γίνονται συναντήσεις, ψηφοφορίες και συζητήσεις, λόγω επικινδυνότητας. Αυτό σημαίνει ότι  ακόμα και οι πιο βασικές μορφές πολιτικής είναι σε αναμονή, γεγονός που θα αποδυναμώσει όλα τα έθνη.

Η πολιτική ζωή, όπως και όλα τα άλλα, γίνεται εικονική. Και δουλεύει εκπληκτικά καλά. Διακομιστές και υπολογιστές είναι έτοιμοι για αυτό πρωτοφανή ζήτηση.

Αλλά το κόστος της εικονικής ζωής  είναι πολύ μεγάλο. Για τους διπλωμάτες, είναι πιο δύσκολο να παρακολουθήσουν μια συνάντηση και όλες οι αλληλεπιδράσεις είναι λιγότερο προσωπικές.

Οι διαρροές πληροφοριών είναι πλέον πιο πιθανές, καθώς τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι μη κρατικοί φορείς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επικοινωνεί.


*O Έρολ Ούσερ είναι πρόεδρος και CEO της USER HOLDİNG. Επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, πρόκειται έναν από τους καινοτόμους παίκτες της επιχειρηματικής τουρκικής σκηνής. Η USER HOLDİNG είναι επενδυτική τραπεζική εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες τόσο σε τουρκικές όσο και διεθνείς εταιρείες.