Πως οι θύτες της Κουμουνδούρου εμφανίζονται σαν θύματα με φάρο το δόγμα «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω».

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

 

Πριν από μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας –σε ομιλία που πραγματοποίησε σε πλατεία της Αμφισσας– εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας κάνοντας ειδική αναφορά στις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της πολιτικής «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι μόνο οι δυσκολίες που ζούμε, αλλά και οι σκανδαλώδεις ανισότητες», κάνοντας λόγο για «αίσθημα έλλειψης δικαιοσύνης στον τόπο» και «αίσθημα ατιμωρησίας» με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη.

Φέρνοντας το παράδειγμα ενός «φτωχοδιαβόλου» που φυλακίστηκε για μία μικροκλοπή στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως «αυτός που έκανε τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, βιασμούς, αφέθηκε ελεύθερος γιατί ήταν κολλητός της εξουσίας».

Αντίστοιχο παράδειγμα «σκανδαλωδών ανισοτήτων» έφερε και με αφορμή την έξωση από πρώτη κατοικία «συνταξιούχου για χρέη 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες», λες και ο καθένας μπορεί να δανείζεται χωρίς να τα επιστρέφει.

Προφανώς ξέχασε όταν επί κυβέρνησής του τα ΜΑΤ έριχναν δακρυγόνα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους πρώην συντρόφους του μέσα σε δικηγορικό γραφείο στα Εξάρχεια, που είχαν πάει να αποτρέψουν πλειστηριασμό. Αλλά εκείνος ο πλειστηριασμός ήταν πλειστηριασμός «μπαταχτσή».

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνέχισε τονίζοντας πως «έχουμε μία υπόσχεση να δώσουμε για την επόμενη μέρα, που ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολη: Να επαναφέρουμε στον τόπο τη Δικαιοσύνη, να σταματήσουν οι σκανδαλώδεις ανισότητες, η ευνοιοκρατία, το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία. Αυτή είναι η μόνη υπόσχεση που θέλουμε να δώσουμε, γιατί εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν».

Ας του θυμίσουμε λοιπόν τι έλεγε και τι λέει ένας κομβικός παράγοντας της τότε κυβέρνησής του, πιο κομβικός δεν γίνεται από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης.

Παρότι διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιες δηλώσεις του –χωρίς απολογία– τα λεγόμενα του Σταύρου Κοντονή έχουν πάντα ξεχωριστή σημασία λόγω των θέσεων στις οποίες υπηρέτησε.

Αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε δημόσια: «Οσον αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι ήταν μία στιγμή που μάλλον καταγράφεται στις πολύ αρνητικές σελίδες αυτού του κόμματος, αν και μας έχει συνηθίσει να συγγράφει αρνητικές σελίδες την τελευταία περίοδο. Αυτά τα φαινόμενα που είδαμε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, φέρνουν στη μνήμη μας καταστάσεις άλλου κόσμου κι άλλου τύπου. Αποδοκιμασίες στο συνέδριο, ένας χουλιγκανισμός απίστευτος κατά ανθρώπων που έχουν μία διαφορετική αντίληψη και άποψη για τα πολιτικά πράγματα. Θύμισε ότι η νέα αυριανή βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Ηταν μια κωμωδία και θέλω να πω ότι δεν παραδειγματίζονται από την Ιστορία».

Και η βαρύτητα των λεγομένων Κοντονή αποκτά διαφορετική διάσταση όταν αναφέρεται στις πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ο πρώην υπουργός: «Οταν στην προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα δώρα στην πλουτοκρατία και την ολιγαρχία μέσω της νομοθετικής διαδικασίας και αναφέρω συγκεκριμένα πράγματα, δεν είναι μόνο οι Κώδικες–δηλαδή ο ποινικός και ο κώδικας ποινικής δικονομίας– που πέρασαν τέσσερις ημέρες προτού διαλυθεί η Βουλή και ψηφίστηκαν χίλια άρθρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος – δεν έκαναν δεκτή ούτε την πρότασή μου να μην ισχύσει άμεσα, διότι όλοι άρχιζαν να υποπτεύονται εκείνη την περίοδο γιατί γίνεται αυτό το πράγμα.

»Δεύτερον, η τροπολογία για τους Χούρι που αποκαλύφθηκε με την εξεταστική που έγινε στη Βουλή, κι αυτή προεκλογικά. “Θάφτηκε” το νομοσχέδιο για το φάρμακο, για την τιμή του φαρμάκου, για το οποίο είχε δώσει ο αρμόδιος υπουργός μέχρι και συνέντευξη Τύπου και το είχε ανακοινώσει ότι πάει στη Βουλή. Αυτά τα πράγματα είναι ντροπιαστικά για ένα κόμμα το οποίο θέλει να λέγεται κόμμα της Αριστεράς και που ήρθε να επιβάλλει την κοινωνική δικαιοσύνη. Πέραν των άλλων, είχαμε τα κότερα, τις θαλαμηγούς κ.ά. Εγώ λέω για τρία νομοθετήματα τα οποία έγιναν παραμονές των εκλογών για να βολέψουν την ολιγαρχία του τόπου. Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του τις πολεμάει στη ρίζα».

Η ένταση των απόψεων Κοντονή και τα συγκεκριμένα στοιχεία θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία την περίοδο που διανύουμε, όπου εσχάτως οι θύτες εμφανίζονται σαν θύματα.

Ελεος πια, κύριε Τσίπρα… Ολα έχουν όρια…