Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης απέκτησαν φρουρούς-ελεγκτές. Είναι επιλεγμένα στελεχη από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Ένας γενικός εισαγγελέας από κάθε κράτος μέλος με επικεφαλής μία γυναίκα αδέκαστη και δοκιμασμένη ως υπεύθυνη στην Ρουμανία για την καταπολέμηση της διαφθοράς! Αναπληρωτής ένας επίσης σκληρός δικαστής. Ο Γερμανός εισαγγελέας Αντρέι Ριτερ!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Η επικεφαλής  Λούρα Κοβέσι επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.000 εισαγγελείς στις 27 χώρες της ΕΕ!

Η ΕΡΡΟ θα εποπτεύει την εκταμίευση των χρημάτων που αναλογούν στα κράτη (32,5 δισ. για την Ελλάδα) κυρίως όμως αν αποδίδονται σωστά και σύμφωνα με τα δικαιολογητικά ήτοι συμβόλαια εταιριών με την κυβέρνηση και τιμολόγια δαπάνης  του έργου που έχει αναθέσει μία κυβέρνηση σε εργολαβικές εταιρίες. Και αν πρόκειται για δαπάνες υπουργείων φυσικά η διαδικασία θα ακολουθείται επακριβώς με τα αντίστοιχα παραστατικά εξόδων!!

Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιείται ανα έξι μήνες με απορρόφηση κυρίως τα πρώτα δύο χρόνια και εξάντληση ολόκληρου του ποσού έως το 2025!

Επανερχόμενοι στον σχεδιασμό που αποφάσισε η Κομισιόν και το Συμβούλιο, σημειώνουμε ότι ο ορισμός γενικών εισαγγελέων θεωρήθηκε απαραίτητος για καλύτερο έλεγχο κάτι που μέχρι σημερα πολλές ηταν οι χώρες οι όποιές δεν απέδιδαν λογαριασμούς τεκμηριωμένους και τα δικαιολογητικά δαπανών παρά τους συστηματικούς ελέγχους διευθύνσεων και επιτροπών άφηναν πολλά κενά…

Για κάθε ευρώ που θα δαπανάται ο λογαριασμός που θα παραδίδεται στην επιτροπή της Κομισιόν θα συνοδεύεται και από πιθανές παρατηρήσεις του γενικού εισαγγελέα με έδρα ανά χώρα!

Οι 27 γενικοί εισαγγελείς ουσιαστικά θα είναι και θεματοφύλακες της ΕΕ!

Οι 27 εισαγγελείς με την επικεφαλής Ρουμάνα Λάουρα Κοβέσι θα λειτουργούν ως “ανεξάρτητη Αρχή” όπως η OLAF στο Λουξεμβούργο (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης). Αποστολή της οποίας είναι μεταξύ των άλλων “η έρευνα κακής χρήσης των Κεφαλαίων που προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ”.

Επίσης η OLAF ερευνά περιπτώσεις απάτης, διαφθοράς και κάθε αξιόποινη πράξη που θίγει τα δημοσιονομικά συμφέροντα της ΕΕ σχετικά με δαπάνες όπως τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ αλλά και τα γεωργικά ταμεία τούς τελωνειακούς δασμούς όπως τέλος παραπτώματα  του προσωπικού της Ένωσης και των θεσμικών Οργάνων”!

Τρεις “αγέλαστοι” σκληροί ενισχύουν την ομάδα των εισαγγελέων σε αντίστοιχες θέσεις στο Λουξεμβούργο!

Στην OLAF και στο Ελεγκτικό Συνέδριο με έδρα το Λουξεμβούργο τρία στελέχη είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να ενισχύσουν την ομάδα των γενικών εισαγγελέων προσφέροντας στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους σε θεσμούς όπως ο επικεφαλής της OLAF Φινλανδός Ville Itala. Πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εσωτερικών της χώρας του. Συνάδελφος ως Ευρωβουλευτής την περίοδο 2004 – 2009 και μετέπειτα εκπρόσωπος στο ελεγκτικό συνέδριο έως την χρονιά που ανέλαβε τον οργανισμό καταπολέμησης διαφθοράς (Αύγουστος 2018) για να πάρει την θέση του σήμερα, ο επίσης συνάδελφος και καλός φίλος μας Χανού Τάκκουλα (ευρωβουλευτής 2004-2009 και 2009-20014).

Το τρίτο πρόσωπο που συμπληρώνει το “τρομερό τρίγωνο” είναι ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων στην Ευρωβουλή τίς περιόδους 2004-2009 και 2009-20012 ο Γερμανός Λέινεν!

Σήμερα ο επίσης συνάδελφος και καλός μας φίλος είναι πρόεδρος της επιτροπής των εκπροσώπων των χωρών στο ελεγκτικό συνέδριο στο Λουξεμβούργο!

Αναφερόμαστε διεξοδικά στα πρόσωπα αυτά γιατί όταν ξεκινήσει η λειτουργία του Οργάνου των εισαγγελέων για την επιτήρηση και τον έλεγχο του Ταμείου Ανάκαμψης ασφαλώς οι ελληνικές Αρχές θα χρειασθούν την βοήθεια τους και πιθανότατα την συμπαράσταση τους!

Στο μεταξύ αίσιο τέλος είχε ο αγώνας του Επιτρόπου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χάαν να πείσει πέντε από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν και να συμπράξουν στην εξεύρεση των δανειστών για την συγκέντρωση των 750 δισ. ευρώ που θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη.

Τα πέντε κράτη που τελικά υπέκυψαν στις πιέσεις των ηγετών ήταν Ουγγαρία, Ολλανδία, Ρουμανία, Αυστρία και Πολωνία.

Με την υπογραφή που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου ο Χάαν παρουσίασε και τα πρώτα 10 δισ. ευρώ επενδυτή-δανειστή και σύμφωνα με δήλωση του έως το τέλος του 2021 ελπίζει οτι θα έχουν μπει στο ταμειο από την χρηματαγορά περίπου 80 δις ευρώ!

Ο αντιπρόεδρος Επίτροπος Ντομπρόφσκις υπολογίζει οτι ελάχιστες χώρες θα εισπράξουν το 13% έναντι του ποσού που δικαιούνται.

Αυτό όπως πληροφορούμαστε από τις Βρυξέλλες γιατί μόνον πέντε έως έξι χώρες έχουν πιστοποιημένες προδιαγραφές έργου έτοιμες. Μεταξύ αυτών και ή ελληνική κυβέρνηση!

Περίπου 4 δις 200 εκ. Είναι το ποσόν της προκαταβολής μας!

Επιπλέον χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα μετά τον έλεγχο που θα γίνει στο τέλος του δευτέρου εξαμήνου. Ητοι Δεκέμβριος 2021!

Κλείνοντας το ρεπορτάζ μας για τους 27 εισαγγελείς υπήρξαν χώρες στις οποίες δεν άρεσε το σχέδιο δικαστικού ελέγχου. Οι χώρες αυτές πληροφορηθήκαμε ήταν Δανία Ιρλανδία Ουγγαρία Πολωνία και Σουηδία!

Υπέκυψαν υπογράφοντας στις 29 Μαΐου!

Ως γενική γνώμη για την απόφαση ενεργοποίησης της δικαιοσύνης και στον τομέα του Ταμείου θεωρούμε αναγκαίο να τονίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες πρωτεύον θέμα στο Συμβούλιο για την Κομισιόν θα είναι η δικαιοσύνη. με σημείωση τις καθυστερήσεις της δικαιοσύνης στις αποφάσεις αλλά και την εκτέλεση τους.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα