Την εικόνα περιφερόμενου θιάσου με «στημένους» αγανακτισμένους (και καλά) πολίτες, ντελάληδες fake news και τρανταχτών ψεμάτων, υποκριτικές διακηρύξεις μακριά από κάθε έννοια πολιτικής και ιδεολογικής καθαρότητας και ειλικρίνειας αλλά και ταυτισμένου με ό,τι πιο λαϊκίστικο έχουν να επιδείξουν ακροδεξιά, αντιευρωπαϊκά κόμματα, δίνει διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας.

 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

 

Η αντιμετώπιση του Αλ. Τσίπρα έναντι του πρόσφατου πρωτοσέλιδου του γαλλικού «Le Point», που τον ειρωνευόταν, αλλά ο ίδιος το εισέπραξε ως φιλοφρόνηση και αργότερα αγνόησε επιδεικτικά την πραγματικότητα και άφησε την εγωπαθή ανάρτησή του να κοσμεί το timeline του στο Twitter, είναι απολύτως ενδεικτική για τη σχέση που έχει ο ίδιος και το κόμμα του με την αλήθεια, που όπως αποδεικνύεται καθημερινά είναι το τελευταίο που τους αφορά.

 

Στρατευμένοι «αγανακτισμένοι»

Ενδεικτική επίσης και για την προεκλογική συνέχεια. Πλήθος τα παραδείγματα:

Μετά τον σάλο που έχει προκαλέσει η επιλογή του μεσήλικα, πλέον, Μιθριδάτη, κατασκευαστή χυδαίων, σεξιστικών και ομοφοβικών στίχων, για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και τη φωτογραφία που ανέβασε ο Αλ. Τσίπρας να σφίγγουν τα χέρια τους, ο πρόεδρος της υποσχόμενης «προοδευτικής κυβέρνησης» ανήρτησε και το εξής: «Με τη νίκη στις 21/5, η προοδευτική κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει τον γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου με πλήρη δικαιώματα, και το δικαίωμα τεκνοθεσίας».

Το γεγονός ότι επέλεξε για το ψηφοδέλτιο του κόμματος έναν άνθρωπο που στους στίχους αναφέρεται σε «κουνιστούς», προφανώς και δεν εμπίπτει στην πολιτική ηθική της «προοδευτικής κυβέρνησης».

Η ούτως ή άλλως περιπετειώδης σχέση του Αλ. Τσίπρα με την αλήθεια περνάει ακόμα μια δύσκολη κρίση, τώρα με τις περιοδείες του σε διάφορες περιοχές όπου τον συναντούν διάφοροι, δήθεν «αγανακτισμένοι πολίτες», «κατεστραμμένοι έμποροι» και άλλοι.

Ενα από τα τρανταχτά παραδείγματα –από τα αρκετά του τελευταίου διαστήματος– που εντόπισε και ανήρτησε η «Ομάδα Αλήθειας» έχει σχέση με τον φοιτητή που συνάντησε τυχαία και ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο και από τον πρόεδρο πληροφορήθηκε ότι δεν τον έκοψαν λόγω της κακής βαθμολογίας του αλλά «τον έκοψε η Κεραμέως», ενώ στη συζήτηση περενέβη ακόμα ένας νέος που είπε ότι μετά το δυστύχημα στα Τέμπη η μόνη έγνοια της κυβέρνησης ήταν να αναθεωρήσει το άρθρο 16.

Ο χρήστης με nickname «Κοινή Λογική» εντόπισε και ανήρτησε φωτογραφίες του νεαρού που τον «έκοψε η Κεραμέως» να παραβρίσκεται σε άλλες εκδηλώσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ δίπλα από κόκκινες σημαίες.

 

Το δικό τους παιδί

Το ίδιο είχε γίνει και σε ακόμα δύο περιπτώσεις το 2022. Τον Μάιο ένας «αγανακτισμένος έμπορος» είχε πλησιάσει τον Αλ. Τσίπρα σε περιοδεία του στην Αρτα.

Ο πολίτης είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που «έγραφαν» οι κάμερες ότι όσα είχαν περάσει με τα μνημόνια που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν «χάδι» μπροστά σε όσα περνούν με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο «αγανακτισμένος», όπως αποδείχτηκε αργότερα, ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρτας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και σύνεδρος στο τελευταίο συνέδριο του κόμματός του ενώ είχε λάβει μέρος και στις εσωκομματικές εκλογές.

Τον ίδιο μήνα, ο Αλ. Τσίπρας, είχε ακόμα μία παρόμοια… τυχαία επαφή κατά την περιοδεία του στα Χανιά της Κρήτης. Ενας ακόμα «απελπισμένος έμπορος»  τον πλησίασε και –εντελώς συμπτωματικά– χρησιμοποίησε την ίδια ατάκα με τον «έμπορο» της Αρτας.

Οτι, δηλαδή, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την περίοδο των μνημονίων ήταν μηδαμινές μπροστά σε ό,τι περνούν τώρα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι κάμερες κατέγραψαν τα λεγόμενά του και η είδηση μεταδόθηκε με την ανάλογη δακρύβρεχτη εισαγωγή.

Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο έμπορος ήταν (και αυτός) στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε και ένα προσόν παραπάνω από αυτόν της Αρτας: ήταν και υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλαιό Φάληρο.

 

Αδιόρθωτος παρά τα λάθη

Οι στημένοι διάλογοι με στημένους «αυτόπτες» φαίνεται ότι είναι προσωπική πολιτική-επικοινωνιακή τακτική του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα σε κορυφαίες και τραγικές στιγμές της διακυβέρνησής του, όπως στην εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Στις 30 Ιουλίου 2018, όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το κατεστραμμένο Μάτι με τους περισσότερους από 100 νεκρούς (η τραγωδία συνέβη στις 23 Ιουλίου), έστεκε δίπλα του μια μαυροντυμένη γυναίκα που είχε όλα τα χαρακτηριστικά συγγενούς θύματος.

Η γυναίκα αυτή λίγο καιρό αργότερα, στον επόμενο ανασχηματισμό, έγινε υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης ενώ αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το Μάτι.

Και κάτι ακόμα χειρότερο: την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε σε κατοίκους της περιοχής και τους είχε πει εκείνο το αμίμητο «και να έπαιρνες 2.000 ευρώ, θα τα σπατάλαγες», ένας κάτοικος τον ρώτησε για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σχετικά με την αποκατάσταση της περιοχής τα οποία απλόχερα εξήγγειλε.

Προσπέρασε την ερώτηση με σχετική αμηχανία, αλλά έσκυψε στη διπλανή του, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συντόνιζε την κουβέντα, και τη ρώτησε: «Δικός μας είναι αυτός;»