Νέο γύρο αγωνίας στη Μέση Ανατολή προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τον Λίβανο. Ενώ εξακολουθεί να αναμένεται το ισραηλινό χτύπημα που θα αποτελέσει απάντηση στο Ιράν, η Χεζμπολάχ προχώρησε στην πιο αιματηρή επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από την αρχή του πολέμου, σκοτώνοντας με drones τέσσερις στρατιώτες και τραυματίζοντας συνολικά 60 άτομα. Το ενδιαφέρον στοιχείο μάλιστα είναι ότι τα drones της σιιτικής οργάνωσης κατάφεραν να «ξεγελάσουν» το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, ήτοι το περίφημο Iron Dome, με αποτέλεσμα η Χεζμπολάχ να καταφέρει μια νίκη γοήτρου σε βάρος των ισραηλινών δυνάμεων.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Ενδεικτικό μάλιστα της σύγχυσης και του αιφνιδιασμού που υπήρξε αρχικά στην ισραηλινή πλευρά είναι ότι αμέσως μετά την επίθεση στη στρατιωτική βάση εκπαίδευσης κυκλοφόρησαν φήμες ακόμη και για θάνατο του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, αλλά γρήγορα αυτές αποδείχθηκαν ψευδείς.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ, σε μια κίνηση που προκαλεί μεν έκπληξη, αλλά δείχνει ξεκάθαρα ότι στην Ουάσιγκτον λαμβάνουν υπόψη τους ως πολύ σοβαρές τις απειλές της Τεχεράνης. Αλλωστε, το THAAD θεωρείται ότι μπορεί ν’ αντιμετωπίσει με επιτυχία την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων, ενισχύοντας παράλληλα την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, οι οποίες αποστέλλουν και 100 στρατιώτες.

Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι η αμερικανική διπλωματία πιέζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο το Ισραήλ σκοπεύει ν’ απαντήσει στο Ιράν, παρά ν’ αμυνθεί σ’ αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση το δεδομένο είναι ένα: ότι για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου οι ΗΠΑ ενισχύουν σημαντικά με αμυντικό υλικό το Ισραήλ.

«Εγκαταλείψτε!»

Την ανησυχία, πάντως, εντείνει η προειδοποίηση των ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο και συγκεκριμένα την πρωτεύουσα Βηρυτό, εκτιμώντας προφανώς ότι επίκειται ένταση των ισραηλινών χτυπημάτων. Η προειδοποίηση, μάλιστα, των αμερικανικών δυνάμεων ενέχει έναν επείγοντα όσο και δραματικό χαρακτήρα, καθώς τονίζει ότι οι πτήσεις που διοργανώνει για τη διαφυγή των Αμερικανών πολιτών «δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον».

Από την πλευρά του, το Ισραήλ επιμένει ότι θα χτυπήσει στρατιωτικές θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή και προφανώς η τελευταία επίθεση της σιιτικής οργάνωσης θα προκαλέσει την έντονη αντίδρασή του. Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, είναι η περίφημη «Μονάδα 127» της Χεζμπολάχ, από την οποία εκτιμάται ότι υλοποιήθηκε το αιματηρό χτύπημα στο Ισραήλ.

Ανησυχία και στη Λευκωσία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Tagesspiegel», η Κύπρος ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις, καθώς η τελευταία ιρανική επίθεση με πυραύλους σε βάρος στόχων στο έδαφος του Ισραήλ ήταν ορατή από το νησί. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, λόγω της ύπαρξης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, αλλά και του γεγονότος ότι το νησί δεν διαθέτει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, είναι λογικό πολλοί Κύπριοι να αισθάνονται ότι απειλούνται.

Λίγο πριν δολοφονηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε δηλώσει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο της οργάνωσης, εάν στήριζε με οποιοδήποτε τρόπο τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, οι μάχες και το σφυροκόπημα μαίνονται και στα νότια σύνορα του Ισραήλ, καθώς συνεχίζονται τα χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας. Το Τελ Αβίβ εξακολουθεί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να εξαλείψει τη Χαμάς, με αποτέλεσμα και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο να συμφωνήσουν με τη διαπίστωση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ότι «η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη στη Μέση Ανατολή». Ενταση έχει προκαλέσει εξάλλου και η επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε βάση κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και διεθνείς αντιδράσεις.