Πώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «διέγραψε» το κομματικό παρών της Καϊλή η οποία θύμισε το «ένδοξο» παρελθόν της παράταξης.
Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ
Προφυλακιστέα μαζί με άλλους τρεις εμπλεκομένους, σε μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς στη διοικητική καρδιά της Ευρώπης, φέρεται να είναι η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν μετά τη χθεσινή λακωνική ανακοίνωση της εισαγγελίας του Βελγίου. Τα δύο έγκριτα μέσα ενημέρωσης «L’ Echo» και «Le Soir» εμφανίστηκαν με τη βεβαιότητα ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι μεταξύ των τεσσάρων που προφυλακίζονται μετά την ολοκλήρωση τη διαδικασίας. Παράλληλα, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ακόμα ένας ευρωβουλευτής, τα στοιχεία του οποίου δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες το μεσημέρι.
Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Βελγίου: «Εγινε μεγάλη έρευνα από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Ερευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 την προηγούμενη νύχτα».
Σβήνοντας ντοκουμέντα
Την ώρα, όμως, που στο σπίτι της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες δεν είχε σβηστεί καλά ο ήχος από τις πλαστικές σακούλες που σήκωναν οι Βέλγοι αστυνομικοί γεμάτες από τα μυστηριώδη λεφτά, στην Αθήνα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσβηνε τα tweet με τα συγχαρητήρια που της είχε στείλει όταν εκείνη εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και την ώρα που οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στολίζονται για τα Χριστούγεννα, ο ίδιος «στόλιζε» την Εύα Καϊλή ως δούρειο ίππο της ΝΔ. Η αμηχανία, η απειρία και ο πολιτικός ερασιτεχνισμός του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν, μία ακόμα φορά, περισσότερο από εμφανείς…
Η βελγική Αστυνομία έκανε έρευνα σε 16 σπίτια την Παρασκευή και συνελήφθησαν έξι άτομα στο πλαίσιο έρευνας η οποία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αφορούσε σε «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος». Μία ημέρα αργότερα, το βράδυ του Σαββάτου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αποφάσισε, με δεδομένο ότι συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως μίας εκ των συνολικά 14 αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υπόθεση σοσιαλιστική
Οι έρευνες των βελγικών αρχών για το σκάνδαλο διαφθοράς και τα κεφάλαια που έχει προωθήσει η κυβέρνηση του Κατάρ προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, διήρκεσαν πολλούς μήνες και είναι γνωστό ότι η Εύα Καϊλή έχει εκφραστεί δημοσίως με επαινετικά λόγια σχετικά με το υποτιθέμενο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του Κατάρ, ιδίως επί εργασιακών θεμάτων και με αφορμή τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Η ίδια, ύστερα από συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, είχε χαρακτηρίσει τη χώρα «πρωτοπόρα στα εργασιακά δικαιώματα» παρά την έντονη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις για τον θάνατο 6.500 εργατών κατά τη διάρκεια της κατασκευής των γηπέδων.
Τα βελγικά Μέσα «Le Soir» και «Knack» ανέφεραν, αρχικά, ότι μεταξύ των κρατουμένων μαζί με την Καϊλή ήταν και ο Λούκα Βιζεντίνι, γ.γ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, καθώς και ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από την Ιταλία, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου. Τη λίστα των αρχικώς συλληφθέντων συμπληρώνει και ο Ιταλός Φραντζέσκο Τζόρτζι, πρώην σύμβουλος του Παντζέρι και σύζυγος της Εύας Καϊλή (έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης), με την οποία έχει ένα παιδί. Η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι, 68 και 38 ετών αντιστοίχως, συνελήφθησαν επίσης στην Ιταλία από την ιταλική Αστυνομία βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Το ένταλμα –τουλάχιστον για τον Παντζέρι, σύμφωνα με Μέσα διεθνούς εμβέλειας– ανέφερε «πολιτική παρέμβαση σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου». Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, η Εύα Καϊλή είχε στο σπίτι της «τσάντες με μετρητά», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
«Επί αρκετούς μήνες, οι ανακριτές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του εισαγγελέα. Και σε ορισμένες διευκρινιστικές παρεμβάσεις, τα πράγματα, από τη βελγική πλευρά, ειπώθηκαν πολύ πιο ξεκάθαρα: «Το Κατάρ στόχευε αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σημαντική πολιτική θέση και τους έστελνε μεγάλα χρηματικά ποσά αλλά και σημαντικά δώρα με σκοπό να προωθούν ευνοϊκές για το ίδιο αποφάσεις σε σοβαρά ζητήματα οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος».
Η αντίδραση Ανδρουλάκη και η σκληρή απάντηση Οικονόμου
Ο,τι και αν αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας για όλη αυτήν την ιστορία θα είναι αδύνατον να μη γίνουν συνειρμοί και με άλλες παρόμοιες υποθέσεις σκανδάλων που, εδώ στην Ελλάδα, έχουν συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ και διάφορα άλλοτε επιφανή στελέχη του. Ενδεικτικά αναφέρουμε το «Σκάνδαλο του καλαμποκιού» το 1990 με πρωταγωνιστές τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Ν. Αθανασόπουλο αλλά και τον Μένιο Κουτσόγιωργα που πέθανε από εγκεφαλικό ενώ ήταν προφυλακισμένος γι’ αυτήν την υπόθεση, το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με πρωταγωνιστή τον τότε διοικητή του ΟΤΕ Θεοφ. Τόμπρα, το πασίγνωστο σκάνδαλο Κοσκωτά που άρχισε να απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη το 1990, το σκάνδαλο με το ένα εκατομμύριο μάρκα της Siemens προς τα «προεκλογικά» ταμεία του ΠΑΣΟΚ το 1999, το σκάνδαλο με τις μίζες από την αγορά υποβρυχίων που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του Ακη Τσοχατζόπουλου που πέθανε τον Αύγουστο του ’21 στα 82 του χρόνια.
Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δεν διέγραψε μόνο την Εύα Καϊλή από το κόμμα. Διέγραψε ακόμα και τα ευχετήρια tweets που της είχε γράψει όταν εκείνη είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό, όμως, που έκανε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση ήταν ότι προσπάθησε με πολιτικά άκομψο και απρεπή τρόπο να χρεώσει την όποια εμπλοκή της κ. Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντάς τη «δούρειο ίππο της Ν.Δ.». Αυτό προκάλεσε τη σκληρή απάντηση του Γιάννη Οικονόμου: «Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν –με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά– τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ!
[…] Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πράγματι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οσα λέει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε τον κήνσορα περί πολιτικής ηθικής. Οταν μάλιστα οι αποκαλύψεις αυτές φέρνουν στη μνήμη όλων μας τις πλέον κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη φυλακή κορυφαία στελέχη του. Δεν έχουμε υποστεί λοβοτομή σε αυτόν τον τόπο. Αρκετά πια με την υποκρισία. Η υπόθεση της κυρίας Καϊλή είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και την τελική της κατάληξη δεν τη γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε επί πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται από το 2014, οπότε εξελέγησαν και οι δυο τους ευρωβουλευτές. Υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδίκησε την ηγεσία κόντρα στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά του συνιστούμε ψυχραιμία», σημείωσε ο Γ. Οικονόμου.