Η κυβέρνηση της ΝΔ καταρρίπτει τα… παραμύθια της πάντα μεγαλόστομης Κουμουνδούρου παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς για την φιλεργατική και κοινωνική πολιτική της.

* Αύξηση των συντάξεων ύστερα από 12 χρόνια

* Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

* Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία

* 30.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης

* 2,8 δισ. ευρώ για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων

Γράφει ο Νίκος Αρμένης

Τους μύθους στους οποίους εμμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αποδόμησε με συγκεκριμένα στοιχεία ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή του παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι πρωτοβουλίες στα θέματα εργασίας, ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας έφεραν σημαντικά αποτελέσματα, παρά τη δυσμενή συγκυρία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τους… ξεροκέφαλους αριθμούς που «γκρεμίζουν» την ψευδολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των συντάξεων και επιβεβαιώνουν ότι το στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων θα έχει εκμηδενιστεί μέσα στο φθινόπωρο: όπως είπε, το πρώτο πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί 113.000 συντάξεις, σχεδόν όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019, ενώ τον Μάιο κατεγράφη νέο ιστορικό ρεκόρ μηνός, με έκδοση 30.000 συντάξεων. Οι εκκρεμείς συντάξεις έως και το 2019 έχουν σχεδόν μηδενιστεί και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν εκμηδενιστεί και οι εκκρεμότητες αναφορικά με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι και το 2021. Μέσα σε 2 χρόνια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 75%, στα 165 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι με τον νόμο 4670/2020 διορθώθηκαν αδικίες του «νόμου Κατρούγκαλου» και δόθηκαν αυξήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.  Από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα τεθεί σε ισχύ μια σημαντική  θετική «οριζόντια» παρέμβαση για τους συνταξιούχους, αφού θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια ενώ θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Το επόμενο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που διέψευσε ο κ. Χατζηδάκης ήταν αυτό για τις «στρατιές ανέργων που δημιουργούν οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη», αφού τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η ανεργία έχει μειωθεί σχεδόν κατά πέντε μονάδες από την ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και βρέθηκε σε χαμηλά δεκαετίας, στο 12,5% τον Απρίλιο από 17,3% τον Ιούλιο του 2019. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 4 εκατομμυρίων. Αυτό «δεν έτυχε, πέτυχε» και σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε η ισχυρή στήριξη στους εργαζόμενους την περίοδο του κορωνοϊού, με μέτρα ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ (αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, πρόγραμμα Γέφυρα για την επιδότηση πρώτης κατοικίας κ.λπ.). Αλλα 2,8 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022, με τον ρυθμό των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ) να τριπλασιάζεται τα τελευταία 2,5 χρόνια. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν κόπτεται για τους ανέργους, δημιούργησε μόλις 10.627 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο, ενώ η «αντεργατική» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε 31.661 θέσεις εργασίας ανά έτος, διευκολύνοντας την ένταξη πολύ περισσότερων ανθρώπων στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φέρεται να υπογράμμισε ότι οι ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση θα λάβουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση μετά την ψήφιση του νόμου «Δουλειές Ξανά» για τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσφέρει πραγματική στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη και αναζητούν ενεργά εργασία», είπε χαρακτηριστικά. «Παράλληλα, η κατάρτιση γίνεται όπλο στα χέρια των ανέργων για να βρουν τη δουλειά που επιθυμούν, με την ενεργό εμπλοκή των πανεπιστημίων και μεγάλων διεθνών εταιρειών».

Η συμπλήρωση της πρώτης «επετείου» από την ψήφιση του νόμου για την Προστασία της Εργασίας έδωσε στον κ. Χατζηδάκη την ευκαιρία να υπενθυμίσει τα ψεύδη του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πεδίο, για τάχα «κατάργηση του 8ώρου», «αύξηση των απλήρωτων υπερωριών», «νέες εργασιακές γαλέρες» κ.λπ. Ο υπουργός ανέδειξε τις βασικές θετικές για τους εργαζομένους ρυθμίσεις του νόμου που ήδη υλοποιούνται, όπως:

* Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (που σε λίγες ημέρες, από την 1η Ιουλίου, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε τράπεζες και σουπερμάρκετ) και αποτελεί ισχυρό εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων για την τήρηση του ωραρίου τους και την πληρωμή των υπερωριών.

* Το δικαίωμα της αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους.

* Την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή «Επιθεώρηση Εργασίας» που θα εντείνει τους ελέγχους στην αγορά εργασίας με έμφαση στους κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα διαθέτοντας αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και αμεροληψίας.

* Τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας που ήδη έχει αρχίσει να αξιοποιείται από σειρά εταιρειών.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη αποτελεί κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης και ανέφερε ως παράδειγμα την επιτυχή λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1555, η οποία έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων, ιδίως του ΕΦΚΑ, μια κατάσταση που μάλλον δεν ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αν θυμηθεί κανείς τις αντιδράσεις στελεχών του για το 1555, το οποίο διευκόλυνε τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στους δέκα μήνες ζωής του.

Οσον αφορά την κοινωνική προστασία, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έδωσε πάνω 4,7 δισ. ευρώ το 2021 για κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας, χωρίς να υπολογίζονται οι παροχές σε είδος, όπως τα σχολικά γεύματα και τα κουπόνια για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Με τον νόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές στο ζήτημα της παιδικής προστασίας με τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, τη δημιουργία δομών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για άτομα άνω των 15 ετών και την προώθηση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την οικογένεια και τους νέους γονείς με τη θέσπιση του επιδόματος γέννησης αλλά και την ενίσχυση των υπηρεσιών παιδικής φροντίδας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο έχει ξεκινήσει, αλλά και τη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν παρέλειψε δε να αναδείξει τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει στα θέματα ισότητας, τα οποία έχουν αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης τόσο στην εργασία όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας εργασίας, την υλοποίηση νέας στεγαστικής πολιτικής, την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την πλήρη λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”