Το αφήγημα που στήθηκε γύρω από τη δήθεν προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την 6ήμερη εργασία εντάσσεται μεταξύ αυτών που οι αποκαλούμενοι «κατ’ επάγγελμα προστάτες των… εργαζομένων» χρησιμοποιούν προκειμένου να δημιουργήσουν μια εικόνα αναλγησίας και να προσελκύσουν ένα κοινό που ασχολείται επιδερμικά με όλα τα ζητήματα κυρίως μέσα από το πληκτρολόγιο του Διαδικτύου. Το ζήσαμε με την κάρτα εργασίας που η ΓΣΕΕ ζητούσε να εφαρμοστεί αλλά αντιδρούσαν οι «προστάτες» των εργαζομένων, οι οποίοι στηρίζουν την ύπαρξή τους σε μια διαδικασία επαναστατικής γυμναστικής αδιαφορώντας επί της ουσίας για την πραγματική προστασία των εργαζομένων που επιχειρείται μέσα από τομές και μεταρρυθμίσεις.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατρέψει σε αγώνα επιβίωσης ανάλογες περιπτώσεις, ξεπερνώντας την κλασική περίπτωση που λέγεται ΚΚΕ και ΠΑΜΕ. Από κοντά φυσικά και το ΠΑΣΟΚ που, παρότι ταλανίζεται από εσωστρέφεια στον δρόμο για τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης νέου αρχηγού, παραμένει σταθερά προσηλωμένο στη λογική του Νίκου Ανδρουλάκη η οποία δεν είναι άλλη από αυτήν της… ουράς της Κουμουνδούρου και του Στέφανου Κασσελάκη. Η διάσταση που πήραν οι έωλες καταγγελίες και οι αναφορές που έγιναν σε ξένα μέσα ενημέρωσης έδωσαν… θάρρος στους κατ’ επάγγελμα προστάτες οι οποίοι κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση και ζητούν να καταργήσει τον σχετικό νόμο, ο οποίος –αν μη τι άλλο– είναι σαφής αφού αφορά κάποιες μόνο μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα διαθέτοντας 3 ημερήσιες βάρδιες. Πόσες είναι; Σίγουρα όχι πολλές. Και τι υποχρεώνονται να κάνουν, εφόσον ο εργαζόμενος συμφωνήσει για την παροχή μιας επιπλέον ημέρας εργασίας;
1. Θα πρέπει, όπως είπαμε, να υπάρχει συναίνεση του εργαζόμενου.
2. Θα πρέπει να καταβάλλει στον εργαζόμενο προσαυξημένο ημερομίσθιο 40% εάν εργασθεί εκτάκτως το Σάββατο.
3. Θα πρέπει να καταβάλλει στον εργαζόμενο προσαυξημένο ημερομίσθιο 115% εάν εργασθεί εκτάκτως Κυριακή ή αργία.
4. Η διαδικασία ελέγχεται μέσω των ψηφιακών καρτών εργασίας και του ψηφιακού περιβάλλοντος του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Με τον τρόπο αυτόν ρυθμίζεται και ελέγχεται η αδήλωτη, η ανασφάλιστη και η απλήρωτη εργασία και προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Βέβαια εδώ αρχίζουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για αδυναμία του εργαζόμενου να αρνηθεί εφόσον φοβάται μην απολυθεί. Όπως επίσης και για το κατά πόσο θα αντιδράσει αναφορικά με τις προβλεπόμενες επαυξημένες αμοιβές. Η κάρτα εργασίας λύνει το πρόβλημα. Γι’ αυτό επιβλήθηκε. Όπως λύνουν το πρόβλημα και οι ποινές που προβλέπονται αναφορικά με ζητήματα παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας.
Κοπτοραπτική
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει επί του πεδίου όπως λένε. Αυτό όμως απέχει πολύ από το να γίνεται κοπτοραπτική και σε δημοσιογράφους του CNN. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να το κάνει και αυτό με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευρισκόμενος στις ΗΠΑ. Εμφάνισε τη μισή ερώτηση για να δείξει πως η χώρα εκτίθεται στο εξωτερικό και την απάντηση για να ειρωνευτεί τον πρωθυπουργό. Η ερώτηση όμως είχε σημασία. Και αυτό διότι τα περί μύθου δεν τέθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός απλώς απάντησε στο ερώτημα της δημοσιογράφου στο οποίο υπήρξε και η διαπίστωση περί «μύθου» αναφορικά με την εξαήμερη εργασία.
Η ερώτηση ήταν η εξής:
Julia Chatterley, δημοσιογράφος CNN: «Πρέπει να σας ρωτήσω, είμαι σίγουρη ότι θα γίνετε ‘‘έξαλλος’’ μαζί μου, αλλά κάνατε πρωτοσέλιδα σε όλον τον κόσμο και θέλω να καταρρίψετε αυτό που ήταν –με βάση αυτά που έχω πλέον διαβάσει, σε μεγαλύτερο βάθος– ένας μύθος ότι εισαγάγατε κάποιου είδους εξαήμερη εβδομάδα εργασίας». Η δημοσιογράφος είναι σαφής. Σημειώνει η ίδια ότι είναι μύθος τα περί εφαρμογής 6ήμερης εργασίας στη χώρα μας. Τονίζει δε ότι καταλήγει στο συμπέρασμα με βάση αυτά που έχει διαβάσει «σε μεγαλύτερο βάθος». Στο σημείο αυτό απαντά ο πρωθυπουργός λέγοντας:
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χαίρομαι που συμφωνείτε μαζί μου ότι πρόκειται για μύθο. Η Ελλάδα δεν έχει εξαήμερη εβδομάδα εργασίας. Η Ελλάδα έχει εβδομάδα πενθήμερης εργασίας. Προσφέρουμε, μάλιστα, στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να εργάζονται τέσσερις ημέρες, εάν συμπληρώνουν τις 40 ώρες και εφόσον το συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους. Μόνο κάτω από έκτακτες συνθήκες, στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 7 ημέρες ανά εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο –πρόκειται για μια πολύ μικρή μειονότητα–, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη και με σημαντική προσαύξηση στις αποδοχές, μπορεί να προστεθεί έκτη ημέρα απασχόλησης. Άρα, όχι, η Ελλάδα έχει εβδομάδα πενθήμερης εργασίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».
Τα υπόλοιπα αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, που αναζητεί σανίδα σωτηρίας μέσα από τον λαϊκισμό και την τοξική ρητορική για όλα τα ζητήματα και τους «κατ’ επάγγελμα προστάτες» των εργαζομένων. Και λέμε κατ’ επάγγελμα διότι τίποτα δεν γίνεται με το… αζημίωτο.