Όταν το 2017 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε την αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν την υλοποίησή τους ο Αλέξης Τσίπρας δεν… ξεσπάθωνε κατά των αποφάσεων αυτών ούτε ζητουσε ΠΝΠ όπως κάνει σήμερα. Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός.

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

Οι πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν… καλοί. Είχαν αριστερό πρόσημο και ηθικό πλεονέκτημα και λειτουργούσαν για “αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους”, για να μπορούν να λειτουργούν οι τράπεζες και να δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις όπως έλεγε το τότε οικονομικό επιτελείο.

Ο λαϊκισμός με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής του πορεύονται προς τις εκλογές δεν έχει τελικά όρια. Θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο και θα επιχειρηθεί οτιδήποτε δύναται να προκαλέσει την παραμικρή αντίδραση και την όποια αγανάκτηση μεταξύ των πολιτών στην απέλπιδα προσπάθειας δημιουργίας συνθηκών που επιτρέπουν στην Αριστερά να λειτουργεί, δηλαδή συνθηκών χάους.

Η… έξαλλη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα απλά έρχεται να το επιβεβαιώσει. Πολύ δε περισσότερο όταν ζητά αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τις εκλογές προκειμένου να έρθει η προοδευτική κυβέρνηση να… λύσει το θέμα. Πώς; Όπως και όταν ήταν κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου λαμβάνοντας μέτρα για τα κόκκινα δάνεια που δημιούργησαν το νομικό πλαίσιο για το οποίο αποφάνθηκε το ΣτΕ κρίνοντας ότι τα Funds και οι servicers αυτών δύνανται να είναι διάδικοι σε υποθέσεις πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα:

-Νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017,

-Εφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017,

-Κατήργησε – οριζόντια – την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019,

-Νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία αίτηση,

-Παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ,

-Παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων,

-Μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds.

Και ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά, με νόμους και τροπολογίες και ενώ το ΣτΕ απλά επιβεβαιώνει το νομικό πλαίσιο που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη χώρα,  σήμερα έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας να πεί τα εξής:

«Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ως φαίνεται, αίρει ακόμα και την ελάχιστη δυνατότητα προστασίας των δανειοληπτών να ανακόπτουν πλειστηριασμούς που διενεργούνται από servicers. Την ίδια ώρα, με την έκρηξη των επιτοκίων, ακόμα και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες, κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμούς.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει ποτέ συμβεί από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προς τα funds του εξωτερικού και τις τράπεζες. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Καλώ τον κ. Μητσοτάκη άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές. Και δεσμεύομαι ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες».

Σε ό,τι αφορά πάντως τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα όπως αυτή που στο τέλος αναφέρει οι πολίτες έχουν πλήρη εικόνα για το αντίκρισμά τους. Το 2013 και το 2014 υπέγραφε συμβόλαια με τον… λαό, έφερνε σεισάχθεια και διαγραφές χρεών για τους πολίτες συμπεριλαμβάνοντας κόκκινα δάνεια και υποχρεώσεις, κατάργηση φόρων και ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις μισθών και συντάξεων και χιλιάδες προσλήψεις.

Το τι τελικά έγινε την περίοδο 2015 – 2019 δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί. Κυρίως δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή η δικαιολογία των… πιέσεων από την τρόικα και των αυταπατών για τις αγορές που θα χόρευαν με τα νταούλια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις Ευρώπης που θα άλλαζε κάτω από τα εκβιαστικά διλήμματα του Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί πως με την απόφαση του ΣτΕ, όπως αυτή καταγράφεται σύμφωνα με πληροφορίες, επί της ουσίας τονίζει και το υπουργείο Οικονομικών « δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα». «Αντιθέτως» τονίζει «επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»