Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη (21/1) ότι θέλουν να περιλάβουν την Κίνα στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγουν με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα.
“Δεδομένου ότι το απόθεμα των πυρηνικών όπλων της Κίνας αναμένεται να διπλασιαστεί την προσεχή δεκαετία, πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να έχουμε αυτή την τριμερή συζήτηση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Διάσκεψη για το Αφοπλισμό στη Γενεύη (Ελβετία) Ρόμπερτ Γουντ.
“Είναι προς το συμφέρον μας, και ειλικρινά προς το συμφέρον όλης της διεθνούς κοινότητας, να είναι η Κίνα στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για να μιλήσουμε όχι μόνο για ορισμένα πυρηνικά θέματα αλλά και για το δόγμα ασφαλείας και τη στρατηγική ασφαλείας”, πρόσθεσε.
Αμερικανοί και Ρώσοι εκπρόσωποι συναντήθηκαν στις 19 Ιουλίου 2019 στη Γενεύη και στις 16 Ιανουαρίου στη Βιέννη, στην Αυστρία, στο πλαίσιο του “Στρατηγικού διαλόγου για την ασφάλεια”.
Τον Ιούλιο του 2019, η Ουάσινγκτον είχε διευκρινίσει ότι η συνάντηση αυτή αποτελούσε μέρος μιας “σειράς συναντήσεων που οι ΗΠΑ διεξήγαγαν με Ρώσους αξιωματούχους” μετά τις συνομιλίες της 14ης Μαΐου 2019 στο Σότσι, στη Ρωσία, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μάικ Πομπέο και Σεργκέι Λαβρόφ.
Στο τέλος της αμερικανο-ρωσικής συνάντησης την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη “συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε” τις συνομιλίες, δήλωσε ο Γουντ. Αλλά υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί στο εξής να έχει “τριμερείς διαπραγματεύσεις που θα περιλαμβάνουν την Κίνα για τον έλεγχο των εξοπλισμών”.
Επί του παρόντος, η Ουάσινγκτον “δεν είχε θετική αντίδραση” από το Πεκίνο, είπε. “Συνεχίζουμε να συνομιλούμε επ’ αυτού με τους Κινέζους συναδέλφους μας και ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Κίνα για να την φέρει στο τραπέζι. Ελπίζουμε η συζήτηση αυτή να καταλήξει με τους Κινέζους και τους Ρώσους”, επέμεινε.
Το 2019, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από μια μείζονα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) του 1987, που είχαν υπογράψει με τη Ρωσία.
Ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους, οι ΗΠΑ στόχευαν τόσο την Κίνα, που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια όπλα που απαγορεύει η συμφωνία αυτή, την οποία δεν έχει υπογράψει το Πεκίνο, όσο και τη Ρωσία που κατηγορείται για παραβίασή της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύσσουν αυτά τα όπλα, εκτός κι αν η Ρωσία και η Κίνα δεχτούν να σταματήσουν οι ίδιες να τα αναπτύσσουν.