Ενώ η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον αμυνόμενο ουκρανικό λαό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στρέφει τα βέλη του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπήκε σε… mood Κρεμλίνου.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπασταθόπουλος

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο δικτάτορας Πούτιν δίνει εντολή να εισβάλουν (σ.σ.: για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο απειλείται με πόλεμο η Ευρώπη) τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος «βαφτίζει» τη βάρβαρη εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αμ’ έπος, αμ’ έργον οι ρωσόφιλοι ανά τον πλανήτη και τα εγχώρια πουτινάκια αρχίζουν να πανηγυρίζουν για την εισβολή του «μέγα στρατηλάτη». Σε αντίθεση με τους πολεμοχαρείς συμμάχους του Πούτιν –ελάχιστοι είναι η αλήθεια– ο δημοκρατικός κόσμος σε Ευρώπη και Δύση αντιδρά στον αιμοσταγή ηγέτη. Αφού καταδικάζουν άμεσα και χωρίς αστερίσκους την εισβολή, όλα τα δημοκρατικά κράτη συνασπίζονται και αποφασίζουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς δισταγμό, αποφασίζει να σταθεί αμέσως «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει μύδρους κατά του Πούτιν, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο και αμυνόμενο ουκρανικό λαό. Με έργα!

 

Ηχηρή παρέμβαση

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας την 1η Μαρτίου 2022 στη Βουλή, χαρακτήρισε «παράλογη και ανιστόρητη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως συντελείται μια τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης. «Η εισβολή της Ρωσίας ξυπνά μνήμες πολέμων, επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο. Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ρωσία εισέβαλε με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή. «Πρόκειται για μια βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Θέλω να είμαι σαφής: η Ρωσία θέλει να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Είναι φανερό ότι εισερχόμαστε σε μία άλλη ιστορική εποχή, πιο επικίνδυνη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Είμαστε και εμείς Δύση. Είμαστε ένας λαός που ζει με την εισβολή στην Κύπρο. Δεν μπορείς να είσαι μαζί με έναν αυταρχικό ηγέτη που αποφάσισε να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Και η πατρίδα μας θρηνεί ομογενείς. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο ή είσαι απέναντί τους. Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στη Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση».

 

Στο πλευρό του Κιέβου

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις οποίες παρεμπιπτόντως δεν υποστήριξαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε όσους αναρωτιούνται για το αν αρκούν, είναι ένα τεράστιο πλήγμα από την πλευρά ενός δημοκρατικού συνασπισμού. Δεν έχει την άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού, αλλά κλονίζει αυτόν που το υφίσταται. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα» ξεκαθάρισε. Μάλιστα, επανέλαβε τη φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον τότε Γερμανό πρέσβη, που είχε ζητήσει η Ελλάδα να αλλάξει την απόφαση για στήριξη προς τη Σερβία: «Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία».

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τα εξής: «Ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Οταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται».

 

Τι έκανε η Ελλάδα

Με απόφαση του πρωθυπουργού και σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους της στην Ε.Ε., η Ελλάδα δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό: αποστέλλει στις 27 Φεβρουαρίου 2022 αμυντικό υλικό με δύο C-130 και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια. Η βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, παρά τις λαϊκίστικες κραυγές της εγχώριας και ενίοτε έξαλλης αντιπολίτευσης.

 

Τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας επιλέγουν –άγνωστο γιατί– να αντιταχθούν στη στρατιωτική βοήθεια που αποφάσισε να αποστείλει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία, η οποία δεχόταν ανηλεή χτυπήματα από τις ρωσικές ορδές.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διαφώνησε στις 27 Φεβρουαρίου 2022 με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως «εάν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση θα στέλναμε πολλαπλάσιο ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία, αντί για στρατιωτικό εξοπλισμό».

Στην ίδια γραμμή και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος με σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέει όχι στη στρατιωτική βοήθεια. «Ναι στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη στήριξη των προσφύγων, όχι στην αποστολή στρατιωτικού υλικού», τονίζει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει κουβέντα για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και δεκάδες άλλα κράτη. Αρκείται σε μια γενικόλογη τοποθέτηση περί διπλωματίας και ειρήνης, την ώρα που ο Πούτιν σφαγίαζε τον ουκρανικό λαό.

 

Πέφτουν οι μάσκες

Λίγους μήνες αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πιο ξεκάθαρος. Απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζει την ανησυχία του (!) για «το γεγονός ότι, χωρίς να υπάρξει κάποια εισήγηση ή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, στείλατε όπλα στην Ουκρανία όχι στο πλαίσιο αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς. Ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από εμπλεκόμενη σε επιχειρήσεις ειρήνης να καθίσταται εμπλεκόμενη σε επιχειρήσεις πολέμου; Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε από μόνος σας. Δεν υπάρχει ενός ανδρός αρχή στην Ελλάδα, αλλού υπάρχει και είδαμε πού οδήγησε αυτό».

Κλείνοντας την παρέμβασή του για την εισβολή στην Ουκρανία θα πει και το αμίμητο: «Είναι λάθος το ότι η Ελλάδα είναι μέρος της εμπλοκής και όχι μέρος της λύσης. Αυτό μας αποδυναμώνει».

 

Η δικαίωση του πρωθυπουργού

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Η αποχώρηση της πολεμικής μηχανής του Πούτιν από τη Χερσώνα δείχνει τρία πράγματα:

1 Ο αιμοσταγής δικτάτορας δεν έκανε ούτε περίπατο στην Ουκρανία, ούτε μέσα σε 10 ώρες θα καταλάμβανε το Κίεβο, όπως ισχυρίζονταν τα εν Ελλάδι πουτινάκια και τα φιλορωσικά παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας.

2 Η απόφαση της Ευρώπης, της Δύσης, του ΝΑΤΟ και όλων των δημοκρατικών κυβερνήσεων να στηρίξουν το «θύμα» με όλες τους τις δυνάμεις είχε αποτέλεσμα αφενός να περάσουν το ισχυρό μήνυμα της αλληλεγγύης τασσόμενοι στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας που δέχτηκε αυτήν τη βάρβαρη εισβολή από τα στρατεύματα του Πούτιν και αφετέρου να καταδείξουν ότι ουδείς φασίστας μπορεί να διασαλεύσει την παγκόσμια ειρήνη.

3 Ο εκβιασμός του Πούτιν με το φυσικό αέριο μπορεί να έχει βαριές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, ωστόσο δεν έχει γονατίσει τον πλανήτη και δη τις χώρες που βοήθησαν και βοηθούν την Ουκρανία, όπως ονειρευόταν ο Ρώσος δικτάτορας. Ο απολογισμός βέβαια, μέχρι στιγμής, είναι οδυνηρός. Ο φασίστας Πούτιν και τα τάγματα θανάτου που εισέβαλαν στην Ουκρανία έχουν αφήσει πίσω τους μαζικούς τάφους, χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς πολίτες και στρατιώτες και μεγάλες καταστροφές στις βασικές υποδομές της χώρας. Οπως όλα δείχνουν, στο τέλος δεν θα επικρατήσουν ο φασισμός και η βαρβαρότητα του Πούτιν.

Το τίμημα για τον ουκρανικό λαό είναι βαρύ, ωστόσο ας αναλογιστούν όσοι επέλεξαν τις ίσες αποστάσεις και την επιτηδευμένη ουδετερότητα πού θα είχε… φτάσει σήμερα ο Πούτιν και οι φονικές ορδές του αν ο δημοκρατικός κόσμος δεν όρθωνε ασπίδα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης απέναντί του.

 

Η πρώτη τοποθέτηση του Αλέξη στα social media

«Η πολεμική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, οι σκηνές φρίκης που παρακολουθούμε από τους δέκτες της τηλεόρασής μας, οι βομβαρδισμοί, οι μάχες, ο θάνατος που σκορπά στους δρόμους μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, είναι πισωγύρισμα στις πιο φρικτές στιγμές της ιστορίας. Τα ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν ΤΩΡΑ την εισβολή και να αποχωρήσουν από την Ουκρανία. Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό και να εξαντλήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα για να επιστρέψουμε στον δρόμο της διπλωματίας».