Ο έρωτας κάνει καλό και στην προσπάθεια για το κόψιμο του καπνίσματος!

Σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα, τα ζευγάρια που προσπαθούν να σταματήσουν το τσιγάρο, έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρουν σε σύγκριση με εκείνους που είναι μόνοι τους.

Επικεφαλής της έρευνας, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας EuroPrevent 2019 («Ευρω-πρόληψη»), είναι η Μάγδα Λαμπρίδου του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial) του Λονδίνου.

Σε αυτήν πήραν μέρος 222 καπνιστές, καθώς και οι σύντροφοι τους (99 καπνιστές, 40 πρώην καπνιστές και 83 μη καπνιστές), που ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν.

Τα ζευγάρια παρακολούθησαν ένα από τέσσερα διαφορετικά προγράμματα διακοπής καπνίσματος, διάρκειας δεκαέξι εβδομάδων, στα οποία προσφέρονταν υποκατάστατα νικοτίνης με ειδικά τσιρότα και τσίχλες ή με το βαρενικλίνη.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 64% των καπνιστών και το 75% των συντρόφων τους διέκοψαν το κάπνισμα. Το ποσοστό όσων τα κατάφεραν, ήταν σαφώς μεγαλύτερο στα ζευγάρια που προσπάθησαν να το κόψουν μαζί -σχεδόν εξαπλάσιο- από ό,τι μεταξύ των ατόμων που επιχείρησαν να το πετύχουν μόνοι τους.