Στην εφαρμογή του τριετούς στρατηγικού της επενδυτικού πλάνου, ύψους 9 δισ. ευρώ, προχωράει η ΔΕΗ, μέσα από την αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, κυρίως σε ΑΠΕ. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την περίοδο 2021-2023, θα βοηθηθούν και από τα 600 εκατ. ευρώ που απέκτησε η ΔΕΗ ολοκληρώνοντας με μεγάλη επιτυχία την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου.
Εξάλλου η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει φανεί ήδη από την ανταπόκρισή τους στα ομόλογα που έχει εκδώσει η εταιρεία, με το πρώτο να λήγει το 2026, το δεύτερο το 2028, ενώ υπό διαπραγμάτευση είναι το τρίτο με ημερομηνία λήξης το 2031.
Το εμπροσθοβαρές business plan της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (όπως είναι πλέον ο Ομιλος ΔΕΗ, μετά και την είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας) είναι βασισμένο σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση γύρω από την «πράσινη» μετάβαση και το τρίπτυχο καθαρή παραγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία.
Στόχος της διοίκησης του Γιώργου Στάσση, όπως επαναλαμβάνεται διαρκώς, είναι ο Ομιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη, με υγιή οικονομικά και ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Ενας «πράσινος» όμιλος που το 2030 θα έχει EBITDA 3 δισ. ευρώ από διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.
Η ΔΕΗ τοποθετείται στρατηγικά στην «πράσινη» μετάβαση με έργα 3,3GW να βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή να έτοιμα προς κατασκευή, για την επίτευξη του διπλασιασμού της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα 8,9GW το 2026, η οποία, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών, θα αποτελούν το 68% του συνόλου σε Ελλάδα Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οσο δε για το 2030, προβλέπεται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ στην Ελλάδα θα φτάσει τα 17GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές ενέργειας, έναντι του 43% που είναι σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ.
Απολιγνιτοποίηση
Στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18% σε ετήσια βάση παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026. Επίσης, σχεδιάζει επενδύσεις σε σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας και σε αντλησιοταμίευση.
Η ανάπτυξη του δικτύου διανομής, η εγκατάσταση αυτοματισμών και η μετεξέλιξή του σε έξυπνο δίκτυο αποτελούν κεντρικό στόχο ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών και να διευκολυνθεί η προσφορά νέων υπηρεσιών.
Επίσης υλοποιεί την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αξιοποιεί τις δυνατότητες δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Ομιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.
Παράλληλα, υλοποιεί είσοδο σε νέες συναφείς αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, και περαιτέρω ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως η ηλεκτροκίνηση.
Σε ό,τι αφορά το 7ετές ομόλογο, οι προσφορές έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ, τέσσερις φορές πάνω από την αρχική πρόταση, προσελκύοντας κυρίως ξένους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Η εταιρεία άντλησε τελικά 600 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με τον αρχικό στόχο για 500 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο έπεσε στο 4,625% από 4,75%. Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με περίπου 5,6 εκατομμύρια τελικούς πελάτες .