Στην Αθήνα φιλοξενήθηκε το διεθνές επιστημονικό συνέδριο διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας COSPAR, με τη συμμετοχή διεθνών διαστημικών υπηρεσιών (NASA, ESA, JAXA, ROSCOSMOS, ISRO, SNSA κ.α.) και σημαντικών εταιρειών του κλάδου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση επιστημόνων της διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας παγκοσμίως, φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και συντονίστηκε από την Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.). Στη φετινή διοργάνωση, συμμετείχαν με φυσική παρουσία και διαδικτυακά 2.500 άτομα από 65 χώρες.
Το ελληνικό περίπτερο οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), η οποία εκπροσωπήθηκε από δέκα εταιρείες – μέλη της.
Σε δηλώσεις της η εντεταλμένη σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου ανέφερε: «Για την Enterprise Greece αποτελεί ιδιαίτερη χαρά που φιλοξενήσαμε την 44η Γενική Συνέλευση του COSPAR 2022 στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μας έχει υλοποιήσει σειρά δράσεων υποστήριξης του τομέα της τεχνολογίας και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προβολής του. Αξίζει δε να επισημάνουμε, ότι ο κλάδος της διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, στελεχώνεται πλέον από εξαιρετικά ταλαντούχους επιστήμονες και αποφοίτους επιστημών STEM. Η ελληνική διαστημική βιομηχανία έχει μεγάλες δυνατότητες και το συνέδριο COSPAR ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες να δικτυωθούν με αναγνωρισμένους ερευνητές και ηγέτες του κλάδου από όλο τον κόσμο».
Η κυρία Αλεξανδροπούλου, υποδέχθηκε στο περίπτερο τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Γεώργιο Δημόπουλο. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ, Αθανάσιος Πότσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, αποτελείται από εταιρείες με εμπειρία στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, στελεχωμένες από επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης. Οι εταιρείες αυτές απασχολούν σήμερα πάνω από 2.500 εργαζόμενους. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 185 εκ. ευρώ, εκ των οποίων, περισσότερα από 150 εκ. ευρώ αφορούν εξαγωγές Ελληνικών διαστημικών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την εξωστρέφεια και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.