Ακριβά πληρώνουν το λάθος να μην προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους προς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης χιλιάδες πολίτες οι οποίες τώρα θα κληθούν να περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς χρήματα.
Το τελευταίο διάστημα κατά χιλιάδες φεύγουν τα κατασχετήρια από τους δήμους προς τις υπηρεσίες των τραπεζών ζητώντας τη δέσμευση λογαριασμών μέχρι το ύψος της εκάστοτε οφειλής.
Η ρύθμιση οφειλών ισχύει μέχρι 31/12 αλλά πολλοί δήμοι κινήθηκαν νομικά πριν την λήξη της παρά το γεγονός πως από 1/1/2020 αυτό θα γίνεται αυτόματα.
Από τα μέτρα των δήμων δεν ξεφεύγουν ούτε οι ακατάσχετοι λογαριασμοί καθώς το ποσό που υπάρχει σε αυτούς δεσμεύεται έως ότου ο οφειλέτης προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής του.
Μόνο που εδώ αρχίζει το παράλογο: για να προχωρήσει σε ρύθμιση κάποιος θα πρέπει να καταθέσει το 25% της οφειλής αν έχει γίνει κατάσχεση! Πως όμως θα γίνει αυτό όταν πλέον ο μεγαλύτερος όγκος του χρήματος διακινείται ηλεκτρονικά και ως εκ τούτου είναι δεσμευμένο;
Ακόμα όμως και αν θα βρει ο οφειλέτης το ποσό, το πρόβλημα δεν τελειώνει: καταρχήν θα πρέπει να είναι βέβαιος πως ο αρμόδιος υπάλληλος που θα προχωρήσει σε άρση της δέσμευσης είναι στο πόστο του και δεν λείπει με άδεια. Σε κάποιους δε δήμους απαιτούνται 2-3 εργάσιμες για να εκδοθεί. Στην συνέχεια ακόμα και αν ο ίδιος σπεύσει στις τράπεζες που συνεργάζεται για να δώσει την άρση θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 2-3 μέχρι να γίνει αυτό καθώς όλα γίνονται από κεντρική υπηρεσία και όχι με αυτοματοποιημένο τρόπο.
Το αποτέλεσμα όμως δεν αλλάζει: όποιος έκανε το λάθος να περιμένει ως το τέλος για να ρυθμίσει τις οφειλές του, πλέον θα πρέπει να βρει δανεικά για να περάσει τα Χριστούγεννα.