«Η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει πρώτον από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Πρόσθεσε πως «μην ξεχνάμε την καταδίκη του από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Αίγυπτο και Ισραήλ. Η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου που είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας. Γι’ αυτό και, σταθερά, είμαστε υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου».
Επισήμανε τις καλές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο σε αυτές με την Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας. «Μια στρατηγική συνεργασία που, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να είχε υπογραφεί εδώ και πολύ καιρό. Ένα πλαίσιο που αναβαθμίζει και εμπλουτίζει με νέο περιεχόμενο όλα τα επίπεδα της κοινής Eλληνοσερβικής πορείας: Από την Άμυνα, την Οικονομία και την Ασφάλεια, μέχρι τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τον Αθλητισμό, την Παιδεία», είπε.
Υπογράμμισε ότι «προτεραιότητές μας αποτελούν οι υποδομές και η ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τις πρώτες, τα Διαπεριφερειακά Προγράμματα Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να σταθούν αρωγοί. Με βασικό στόχο -όπως συζητήσαμε- να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι – Βουδαπέστη. Έργο κρίσιμο για το εμπόριο και τις μεταφορές σε ένα μεγάλο περιφερειακό τόξο, αλλά και επικοινωνίας τεσσάρων γειτονικών λαών».
Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάπτυξη του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου μέσω της ολοκλήρωσης του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), αλλά και αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας (IBS). «Για αυτό χαιρετίζω ως πάρα πολύ σημαντική την τοποθέτησή σας, ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αγοράσει αέριο από αυτήν την διαφοροποιημένη πηγή. Αυτό θα διευκολύνει ιδιαίτερα και την ολοκλήρωση των σχετικών επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους», είπε.
Μιλώντας για την πρωτοβουλία του Σέρβου Προέδρου να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά, υπογράμμισε ότι «ο αγαπητός Αλεξάνταρ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης να φιλοξενήσει έναν αριθμό ασυνόδευτων προσφύγων. Παιδιών, τα οποία βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα. Ακριβώς αυτή την πρωτοβουλία του, την οποία ανέλαβε ο ίδιος, τη χαιρετίζω ως μία ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης. Όχι προς την Ελλάδα, αλλά προς αυτά τα παιδιά και τους εφήβους οι οποίοι δοκιμάζονται σε τραγικές συνθήκες. Και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με θάρρος και με τόλμη, αναλαμβάνει τις δικές της ηθικές υποχρεώσεις και συμπαρίσταται στην Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του δύσκολου προβλήματος».
Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, λέγοντας πως η Ελλάδα την υποστηρίζει σταθερά και υπογραμμίζοντας «η Σερβία ανήκει στην Ευρώπη, η πορεία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί και βέβαια ενισχύεται αυτή η πεποίθησή μας από την πρόθεσή μας να σας υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, παρέχοντας όχι μόνο πολιτική στήριξη, αλλά και κάθε συνδρομή σε επίπεδο τεχνογνωσίας».
Επισήμανε ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας απέναντι στο Κόσοβο δεν αλλάζει, παραμένει σταθερή και πρόσθεσε ότι «η άρση της επιβολής δασμών στα Σερβικά προϊόντα είναι -κατά την άποψή μας- ένα απαραίτητο βήμα για την εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών».
«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτός ο ευρωπαϊκός δρόμος και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ενώ, από την πλευρά μου, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω και να παρουσιάσω στον κ. Πρόεδρο τις ελληνικές πρωτοβουλίες ενόψει των νέων εξελίξεων», σημείωσε.
Κλείνοντας και θέλοντας να επισημάνει το πολύ καλό κλίμα της συνάντησης είπε χαριτολογώντας ότι το μοναδικό θέμα στο οποίο υπήρξε απόλυτη διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ τους ήταν για τον αποψινό (11/12) ποδοσφαιρικό αγώνα. «Σε κάθε περίπτωση πάντως νικητής θα αναδειχθεί μία ερυθρόλευκη ομάδα» είπε.
Βούτσιτς: Η Σερβία είναι τίμιος και ειλικρινής φίλος του ελληνικού λαού και της Ελλάδας
Από την πλευρά του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε για τις στενές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας, σημειώνοντας ότι «η Σερβία είναι τίμιος και ειλικρινής φίλος του ελληνικού λαού και της Ελλάδας», ενώ αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε ότι οι πολίτες της Σερβίας εκτιμούν ιδιαίτερα την οικογένεια του πρωθυπουργού, τον πατέρα του, διότι όπως είπε «μας έδειξαν αγάπη και αδελφοσύνη».
Επισήμανε ότι η Σερβία με βάση τη σύμβαση του ΟΗΕ και όσον αφορά το Δίκαιο της θάλασσας, υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και στη στεριά και στη θάλασσα. «Και αυτό το δηλώνω σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα» είπε.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη την οποία παρέχει η Ελλάδα στη Σερβία στο θέμα του Κοσόβου λέγοντας «σας ευχαριστώ γιατί σέβεστε την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Σερβίας».
Για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας -Σερβίας είπε ότι τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότεροι Σέρβοι επενδυτές θα έρχονται στην Ελλάδα και συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι, όπως είπε, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει αλλάξει η εικόνα και η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα».
Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας αλλά και της εκπαίδευσης και των επιστημών, του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά, τόνισε ότι «είναι ηθική μας υποχρέωση να υποστηρίξουμε τους Έλληνες και να παρέχουμε βοήθεια στα ασυνόδευτα παιδιά και θα αναλάβουμε τη φροντίδα ορισμένων παιδιών. Δεν τον κάνουμε για να το εκτιμήσουν οι Ευρωπαίοι αλλά γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και μπορούμε θα κάνουμε κάτι μαζί με την Ελλάδα».
Τέλος και αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, επανέλαβε ότι η Σερβία σε όλους τους οργανισμούς, στον ΟΗΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ, θα υποστηρίξει το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν «τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα» από το Βρετανικό Μουσείο. «Σε κάθε μέρος, παντού θα έχετε την υποστήριξη της Σερβίας στο θέμα αυτό» είπε.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, Μητσοτάκης και Βούτσιτς υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη για τη Σύσταση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.
Υπογράφηκε επίσης, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Παιδείας της Σερβίας Mladen Šarčević, Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2020-2022.
Στις διευρυμένες συναντήσεις που έγιναν κατά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας έλαβαν μέρος, από ελληνικής πλευράς: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Σκρέκας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Από σερβικής πλευράς έλαβαν μέρος: Ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić, ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ivica Dačić, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Nebojša Stefanović, ο υπουργός Εξορύξεων και Ενέργειας Aleksandar Antić, ο υπουργός Άμυνας Aleksandar Vulin, ο υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Τεχνολογικής Προόδου Mladen Šarčević και υπηρεσιακοί παράγοντες.