Οι Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες σε αναμμένα κάρβουνα και με γεμάτα ταμεία!

by Manifesto

Ο κορωνοϊός υποχωρεί. Κανείς όμως δεν κάνει προβλέψεις πόσο και μέχρι πότε… Γεγονός είναι ότι φεύγοντας αφήνει πίσω άδεια ταμεία και την ύφεση στις οικονομίες όλου του κόσμου σε ποσοστά κρίσεων για πολλά κράτη ιδιαίτερα της Ευρώπης.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστω και αργά έβαλε στο φουλ τις μηχανές ενίσχυσης των οικονομιών των κρατών μελών της.

Και πάλι όμως ένας τομέας  προβάλει τις αντιστάσεις του αργά μεν αλλά με σίγουρα βήματα. Παρ’ όλα αυτά έμεινε έξω από τα πλάνα του διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος.

Τι γίνεται με τον αθλητισμό; Επαγγελματικό και ερασιτεχνικό;

Ο coronovirus19 έστειλε σε καραντίνα όλο το φάσμα του αθλητισμού. Αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκυο ‘20. Διακόπηκαν τα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, οι διοργανώσεις ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πήραν αναβολή.

Τρεις μεγάλες διοργανώσεις τένις αναβλήθηκαν (Ρολάν Γκαρός, Ουίμπλετον, Νέα Υόρκη) όπως και οι ποδηλατικοί γύροι Ιταλίας, Γαλλίας Ισπανίας. Προς το παρόν.

Τα σπίτια και οι αυλές, οι κήποι έγιναν γυμναστήρια έκτακτης ανάγκης.

Η αναμονή μάταιη. Ο ιός παραμονεύει σε κάποια γωνία. Σε ένα βήχα ή το φτέρνισμα του πλησίον μας.

Κάνεις δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να εγκρίνει την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας.

Και πολύ σωστά. Χωρίς ασφάλεια για την υγεία των αθλητών είναι δύσκολο να διεξαχθούν πρωταθλήματα όλων των σπορ.

Φθάνοντας τους τρεις περίπου μήνες διακοπής ή αναστολής οι Σύλλογοι έβαλαν το χαρτί και το στυλό στο τραπέζι και ο λογαριασμός αποδείχθηκε δυσβάσταχτος ακόμα και για τούς πιο πλούσιους της Ευρώπης. Πόσο μάλλον για τα μικρά ερασιτεχνικά σωματεία…

Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, αθλητών του μπάσκετ, προπονητών και γενικά όλων των επιτελείων των συλλόγων σε ποσά και διάρκεια πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα και με μερική έναρξη των αγώνων το κόστος είναι τεράστιο αφού θα παίζουν σε άδειες κερκίδες. Αρά χωρίς εισπράξεις.

Να προσθέσουμε στην διακοπή τα τηλεοπτικά δικαιώματα με τις ρήτρες αποζημίωσης. Τα συμβόλαια διαφήμισης των ομάδων αλλά και των αθλητών. Εισπράξεις εισιτηρίων. Το εμπορικό σκέλος του προϊόντος που σταμάτησε να πουλάει.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, σωματεία κύρους και θησαυροφυλακίων αρχίσαν τις μειώσεις αμοιβών ποδοσφαιριστών και συνεργατών με βάση τα συμβόλαια τους!

Ταυτόχρονα όμως και οι απειλές για πρόωρες μεταγραφές…Δεν θέλησαν τις περικοπές…

Οι Διεθνείς Αθλητικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες τώρα ο στόχος!

Δειλά δειλά έφθασαν τα πρώτα μηνύματα και οι πρώτες σκέψεις. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Όλες οι διεθνείς ενώσεις και αθλητικές ομοσπονδίες έμειναν στη σκιά της πανδημίας.

ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ, ΔΟΕ, ΦΙΜΠΑ για να ονομάσουμε τις πιο ισχυρές δεν έβαλαν το χέρι στο ταμείο πάρα το γεγονός ότι στις τράπεζες και τα χρηματιστήρια παντού υπάρχουν καταθέσεις και μετοχές.

Ακόμα και για λόγους εντυπωσιασμού για την αντιμετώπιση του ιού μόνο με δηλώσεις.

Η Ιαπωνία χωρίς Ολυμπιακούς. Η Ουέφα χωρίς ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως η Φιμπα με το μπάσκετ και ή ΙΑΑΦ με τις οργανώσεις κλασικού αθλητισμού ανοικτού και κλειστού στίβου.

Η σκέψη που αρχίζει να κινείται στους διαδρόμους των εκπροσώπων των εθνικών ομοσπονδιών θα είναι μια ομαδική πρωτοβουλία αναζήτησης επιδοτήσεων αλληλοβοηθείας προκειμένου και οι Διεθνείς Ενώσεις να αναλάβουν θέση μάχης διάσωσης της  χρονιάς που η επιδημία κτύπησε και τον αθλητισμό!

Οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές είναι στο μεγαλύτερο βαθμό εκείνες πού έχουν το πρόβλημα. Οι αγώνες στο Τόκιο θα διεξαχθούν… Τα έξοδα προετοιμασίας των αθλητών όλων των σπορ τεράστια. Και ατομικά και ομαδικά! Ποιος θα τα αναλάβει; Μέσα στην κρίση πανδημίας και όχι μόνον;

Η ευκαιρία ανασυγκρότησης του αθλητισμού είναι μία πρόκληση που δεν φαίνεται να αφήνει αδιάφορους τους υπεύθυνους του αθλητισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την δύναμη και  την «Λευκή Βίβλο Για Τον Αθλητισμό», να κτυπήσει την πόρτα των Υπουργείων Αθλητισμού των κρατών μελών της και από κοινού  να αιτηθούν χρηματοδότηση στο περιθώριο εκτάκτων αναγκών. Στα πρότυπα των περιπτώσεων φυσικών καταστροφών και  ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλέπονται στις αρμοδιότητες των αντιστοίχων Ευρωπαϊκών Επιτροπών.

Φυσικά το εγχείρημα είναι δύσκολο και χρειάζεται ομοψυχία και δυναμική. Αλλά και την συνοχή των ηγετών των 27 κρατών μελών!

Χρειάζεται αποφασιστικότητα και πειθώ για τον αθλητισμό

Τα ταμεία των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών ποτέ δεν  έπιασαν… αράχνες!…


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα