Σε εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές διπλωματικές κινήσεις για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.

Η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Πακιστάν ανέλαβαν ρόλο διαμεσολαβητή, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Axios.

Όπως αναφέρεται, ανώτεροι αξιωματούχοι των τριών χωρών είχαν ξεχωριστές επαφές τόσο με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, επιχειρώντας να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Αμερικανική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι τρεις χώρες λειτούργησαν ως δίαυλοι επικοινωνίας, μεταφέροντας μηνύματα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν τις τελευταίες δύο ημέρες.

«Η διαμεσολάβηση βρίσκεται σε εξέλιξη και σημειώνει πρόοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώνυμη πηγή, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες επικεντρώνονται:

  • Στον τερματισμό του πολέμου
  • Στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναβάλει για πέντε ημέρες τα σχεδιαζόμενα πλήγματα σε ενεργειακές και ηλεκτροπαραγωγικές υποδομές του Ιράν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «καλές και παραγωγικές συνομιλίες», αφήνοντας να διαφανεί ότι υπάρχει περιθώριο διπλωματικής λύσης.