Άρχισε το πάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των επιλογών του προέδρου.

 

Γράφει ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ

 

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Φεβρουαρίου 2008 όταν ο Αλέξης Τσίπρας εκλεγόταν πρόεδρος του Συνασπισμού. Την ημέρα αυτής της επετείου επέλεξαν 54 στελέχη (μαθηματικά τα λες και 53+1…) να δημοσιοποιήσουν ένα κείμενο με έντονες αιχμές και ευθεία αμφισβήτηση κατά της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα. Αντιπαρερχόμενοι την ιδεολογική φλυαρία της πρώτης ενότητας σε αυτό το άτυπο μανιφέστο, η ουσία της διαφωνίας αποτυπώνεται στο δεύτερο τμήμα, όπου εκφράζονται ανοιχτά αιχμές για το πώς θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια στις εκλογές. Ουσιαστικά ζητούν συνδιαχείριση από τις τάσεις. Τις τάσεις που –υποτίθεται ότι– έχουν καταργηθεί. Μπάχαλο.

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η «ανθρωπογεωγραφία» των υπογραφών, αφού σε αυτήν απουσιάζει παντελώς το λεγόμενο «προεδρικό μπλοκ» (Κίνηση Μελών – «πασοκογενείς» – εκσυγχρονιστές κ.λπ.), αλλά αντιπροσωπεύονται τα άλλα δύο. «Ομπρέλα και 53+», αλλά και το «Αριστερό Δίκτυο» (Δημήτρης  Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος κ.ά.).

 

Πέντε κριτήρια

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους στελέχη-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εκπροσώπηση και πολιτική ανανέωση από την Αριστερά και καλούν σε άνοιγμα προς τους νέους και ακροατήρια που νιώθουν απαξιωμένα.

Θέτουν, επιπρόσθετα, πέντε βασικά κριτήρια ως πρόταση για την επιλογή των υποψηφίων και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

1) Ταξική πυξίδα

2) Κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

3) Αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης

4) Η προάσπιση του κράτους δικαίου και η προστασία των ατομικών ελευθεριών

5) Ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό και ως εκπαιδευτικός μηχανισμός για όλους/ες

 

Στις βασικές – για εκείνους- προϋποθέσεις για την ανάδειξη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπεριλαμβάνουν:

1) Διαδικασίες καταστατικού

-Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει στον πυρήνα του τις αρχές της συλλογικότητας και της συμμετοχικότητας, τις έχει εγγράψει ως διαδικασίες στο Καταστατικό του, οφείλει να τις ακολουθεί. Επομένως, η επιλογή των υποψηφιοτήτων δεν μπορεί να γίνει από τα «πάνω», ως επιλογές ενός μόνο ανθρώπου ή μιας κλειστής ομάδας.

Αντίθετα, αυτές οι διαδικασίες ανήκουν κυρίαρχα στις Νομαρχιακές Επιτροπές (ΝΕ) μετά από διαβούλευση με τις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) που αποτελούν καταστατικά και ουσιαστικά το βασικό κύτταρο επαφής με την τοπική κοινωνία. Αυτών τις εισηγήσεις δέχεται η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) για την τελική της απόφαση (άρθρο 39 του Καταστατικού). Από αυτήν τη διαδικασία εξαιρείται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που συγκροτείται με απόφαση της ΚΕ.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας καλείται να αναλάβει δραστήριο και ουσιαστικό ρόλο στην τήρηση του κώδικα Δεοντολογίας σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

2) Κριτήρια επιλογής

-Να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια άνθρωποι βγαλμένοι μέσα από τα σπλάχνα των τάξεων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Δεν θέλουμε να είμαστε και εμείς το κόμμα των ακαδημαϊκών, των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών. Θέλουμε να είμαστε κατ’ αρχάς το κόμμα των απλών ανθρώπων της εργασίας που ξέρουν τι σημαίνει να γυρίζεις σπίτι μετά από 12ωρη εργασία, αυτών που δεν πληρώνονται ή που έχουν εξευτελιστικές απολαβές και ζουν σε δύσκολες καθημερινές συνθήκες, ανθρώπων που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους γιατί δεν διαθέτουν 1 ευρώ. Το υπάρχον «star system» προβάλλει και προωθεί τους πλέον προβεβλημένους. Εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί η αποχή λόγω και της αντίδρασης στην αλόγιστη χρήση του συστήματος προβολής των υποψηφίων καθώς αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας στην καθημερινότητά της.

-Να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια άνθρωποι που έχουν γνώση του χώρου μέσα στον οποίο δρουν, που διαθέτουν κοινωνική ευαισθησία, που έχουν προσφέρει ή μπορούν να προσφέρουν τόσο σε τοπικό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο. Πρωτοποριακά και στη σωστή κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα περιλάβει στα ψηφοδέλτιά του σε ποσοστό 50% γυναίκες. Ταυτόχρονα, πρέπει να περιλαμβάνονται άνθρωποι που γνωρίζουν καλά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και τις ανάγκες τους, όπως είναι οι νέοι, τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, οι Ρομά και κάθε κοινωνική ομάδα που είναι λόγω στερεοτύπων «παρεξηγημένη».

Φυσικά και δεν αποκλείονται άνθρωποι ειδικοί ή που έχουν ιδιαίτερη τεχνογνωσία για την εφαρμογή πολιτικών, καθώς θα κληθούν να κάνουν χρήση των γνώσεών τους για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών ανά τομέα.

-Βουλευτές και στελέχη που δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στο κόμμα χωρίς σοβαρό και δικαιολογημένο λόγο, επίσης δεν δύνανται να είναι υποψήφιοι.

 

Οι… ανταρσίες

Το μανιφέστο υπογράφουν οι: Ανδρεάκος Πέτρος, Αντωνιάδης Γιάννης, Βάκη Φωτεινή, Βασιλείου Αντώνης, Γερονίκος Δημήτρης, Γεωργακόπουλος Τάκης, Γεωργίου Ζωή, Γκούσης Κώστας, Ζανιάς Ανδρέας, Ζούνης Πέτρος, Θεοδωρόπουλος Σταμάτης, Ιακωβίδου Λέλα, Καζάντη Κατέ (του Εμμανουήλ), Καζάντη Κατερίνα, Καλαντζή Ράνια, Καλογιαννακός Σωτήρης, Καρέλλας Δημήτρης, Καρυωτάκης Δαυίδ, Κατσαρός Τάκης, Κατσαφάνας Γιώργος, Κοιλάκος Σταμάτης, Κότσαλης Γιώργος, Κουζέλης Μάκης, Κρητικός Γιάννης, Κυβέλος Βαρθολομαίος, Κωστολιάς Νίκος, Μανουσάκη Ελέγκω, Μανωλιτσάκης Ιδομενέας, Μέγας Αντώνης, Μεταξά Δέσποινα, Μπελή Ντίνα, Μπορμπουδάκης Γιάννης, Παναγόπουλος Γιώργος, Παπαδόπουλος Βαγγέλης, Παπαδοπούλου Δέσποινα, Παπαθανασίου Πόπη, Παπανικολάου Αθηνά, Πετράκη Γεωργία, Πίτας Γιώργος, Ραζής Αντώνης, Ραζής Απόστολος, Σινιγάλιας Ιωσήφ, Σκλιάς Βασίλης, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στίνη Ελευθερία, Τζώγα Μαρία, Τρανός Τριαντάφυλλος, Τσαλουχίδου Θάλεια, Tσάκωνας Νώντας, Τσαπάρης Δημήτρης, Τσιγώνιας Νίκος, Φραγκούλης Διονύσης, Ψαλιδάκος Πούλος, Ψαρρά Στέλλα

Ο Αλέξης Τσίπρας ας σημειώσει και τα παραπάνω ονόματα. Θα τον απασχολήσουν πάλι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών όταν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα…