Αίσθηση έχει προκαλέσει εσχάτως το μαζικό κύμα μείωσης θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ που ασχολούνται με την τεχνολογία.

Οι ανακοινώσεις για εργαζόμενους που χάνουν τις δουλείες τους είναι πλέον συχνό φαινόμενο, στοιχείο που έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες που ασχολούνται μόνο με αυτό το ζήτημα.

Το 2022 οι απολύσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2021 (ήταν οι δεύτερες μικρότερες σε αριθμό από το 1993 και μετά).

Στον τομέα της τεχνολογίας, οι απολύσεις αυξήθηκαν το 2022 κατά 649% συγκριτικά με το 2021 και ανήλθαν σε 97.171 (ο μεγαλύτερος αριθμός από την εποχή της μεγάλης καταστροφής των εταιρειών dot.com στις αρχές του 21ου αιώνα).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2023 θα ξεπεράσει το 2022 σε αριθμό απολύσεων.

Αιτίες

Οι κυριότερες αιτίες για τις απολύσεις έχουν να κάνουν με την επιβράδυνση της οικονομίας, τη δυσκολία στο να ενισχυθούν οικονομικά νέες και μικρές επιχειρήσεις, τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των εταιρειών την περίοδο της πανδημίας με τις πολλές προσλήψεις που τη συνόδευσε και την άνευ ορίου χρηματοδότηση πολλών καινούργιων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, ο Satya Nadella, δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς οικονομικού φόρουμ στο Νταβός ότι ύστερα από τον πολύ ταχύ ρυθμό προσλήψεων κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, οι τεχνολογικές επιχειρήσεις πρέπει να μάθουν να δουλεύουν πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά.

Παρά τις πολλές απολύσεις, οι τεχνολογικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να απασχολούν περισσότερους εργαζομένους σε σύγκριση με την προ covid-19 εποχή.

Οι χαρούμενοι… από τις απολύσεις

Στο Bloomberg δημοσιεύτηκε ότι αυτοί που χαίρονται από τις μαζικές απολύσεις είναι οι διοικήσεις των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο λόγος είναι ότι ψάχνουν ικανά στελέχη μιας και πλέον τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σταδιακά σε φορητούς υπολογιστές με πολύ λογισμικό και 4 ρόδες.

ΠΗΓΗ: capital.gr