Σιωπηρά, πίσω από τις κουίντες της δημοσιότητας, συνεχίζεται η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης της φονικής πυρκαγιάς του 2018 στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές.
Η διαδικασία ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο τον περασμένο Ιούλιο και εισήλθε στην τελική ευθεία τον Δεκέμβριο, με τις απολογίες των 21 κατηγορουμένων.
Από τότε, όπως σημειώνουν οι συγγενείς των θυμάτων, στην υπόθεση έχει πέσει η σκιά άλλων θεμάτων της επικαιρότητας, με κυρίαρχο την τραγωδία των Τεμπών.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «υπάρχουν μη ταυτοποιημένα τμήματα σορών και βιολογικού υλικού» σε ομαδικό τάφο στον Δήμο Μαραθώνα. Αφορμή ήταν τα σχετικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή τους.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Δεκεμβρίου, τον… χορό των απολογιών θα άνοιγε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, καταδικασμένος πρωτόδικα σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή για την πρόκληση της φωτιάς, ο άνθρωπος που του χρεώνεται ότι στην αυλή του ξεκίνησε η τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018.
Είναι ο μοναδικός από τους συγκατηγορουμένους του που δικάζεται με ζητούμενο τη μείωση τη ποινής του, καθώς δεν περιλαμβάνεται στην εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε κατά της πρωτόδικης απόφασης, τόσο ως προς το αθωωτικό σκέλος της για δεκαπέντε κατηγορούμενους, όσο και ως προς το ύψος της ποινής για πέντε καταδικασθέντες.
Αθώος του αίματος
Στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως δεν έβαλε φωτιά για να κάψει ξερόκλαδα στην αυλή του, ενώ εξέφρασε τα «θερμά συλλυπητήριά του» στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε «γρήγορη αποκατάσταση» στους εγκαυματίες.
Ενδεικτικός είναι ο διάλογος με τον πρόεδρο του δικαστηρίου:
-Πρόεδρος: Αρνείστε ότι κάνατε κάτι;
-Κατηγορούμενος: Ούτε για αστείο, κυρία πρόεδρε. Εγώ είμαι «λεπτομερειάκιας». Ό,τι κάνω το κάνω με λεπτομέρεια.
-Εισαγγελέας: Πότε είχατε κόψει κλαδιά;
-Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι.
Ακολούθησε η απολογία του τότε δημάρχου Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, ο οποίος σε πρώτο βαθμό κρίθηκε αθώος, κατά την οποία τόνισε ότι «δεν υπάρχει ουδεμία ευθύνη ή παράλειψη» στην περιοχή της τότε ευθύνης του και υποστήριξε πως είχε συγκροτήσει έναν δήμο «υπόδειγμα στην πρόληψη και στην άμεση επέμβαση».
Αναφερόμενος στη φωτιά σημείωσε: «Έδειξε ότι θα έκαιγε την Ιερά Μονή Παντοκράτορος. Πήραμε δύο φορές τον κ. Τόσκα. Του είπα άμεσα να έρθουν πυροσβεστικά μέσα. Ουδεμία ευθύνη έχω. Έκανα όλα όσα προβλέπονται χωρίς απώλειες και δεν είχα καμία δικαιοδοσία να επέμβω… η φωτιά αυτή κινήθηκε αλλόκοτα, δεν έδειχνε πού ήθελε να πάει. Δεν υπάρχει καμία αμέλεια ή παράλειψή μου».
Ενδεικτικός και αυτός ο διάλογος:
-Πρόεδρος: Για πείτε μας για τη δασική έκταση απέναντι από το σπίτι του κ. Αγγελόπουλου.
-Κατηγορούμενος: Δεν υπήρχε εστία μόλυνσης εκεί. Ούτε έκανε τη ζημιά το καλώδιο της ΔΕΗ στην κολόνα δίπλα στο σπίτι του κ. Αγγελόπουλου. Την έκανε κάτι άλλο.
-Εισαγγελέας: Μάθατε πώς ξεκίνησε η φωτιά;
-Κατηγορούμενος: Οχι. Ανέλαβε μετά η Πυροσβεστική να κάνει τις έρευνες.
Η προκλητική σέλφι
Στις 14 Ιανουαρίου 2025, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων απολογήθηκε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος απέδωσε ευθύνες στον τότε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη.
Ο κατηγορούμενος, που πρωτόδικα έχει καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, υποστήριξε ότι «ο υπαρχηγός δεν έχει καμία μορφή αρμοδιότητας στη διαχείριση των εναέριων μέσων» και ότι ασκούσε μόνο διοικητικό έλεγχο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).
Ταυτόχρονα, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μια οργανωμένη απομάκρυνση θα είχε διαφορετικό τέλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αποτελούσε αρμοδιότητα του αξιωματικού που βρισκόταν στο πεδίο.
Κατά την απολογία του Βασίλη Ματθαιόπουλου, υπήρξαν και στιγμές έντασης. Αφορμή μια φωτογραφία που παρουσίαζε το κλίμα λίγο πριν ξεκινήσει η φωτιά στο Νταού και ενώ μαινόταν εκείνη στην Κινέτα.
-Κατηγορούμενος: Είναι τραβηγμένη στις 15:55, είμαστε όλοι μπροστά στην οθόνη
-Εισαγγελέας: Αυτή η φωτογραφία γιατί τραβήχτηκε;
-Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω γιατί τραβήχτηκε…
-Εισαγγελέας: Αναμνηστική; Τώρα θα γίνω κακιά: ο κόσμος καιγόταν και εσείς βγάζατε φωτογραφίες;
Η αποστροφή από την πλευρά της εισαγγελικής έδρας έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα στο ακροατήριο.
Ήταν καταδικασμένοι...
Η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου συνεχίστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2025 με την απολογία του πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη.
«Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν», υποστήριξε ο, καταδικασμένος πρωτόδικα σε εκτιτέα ποινή πέντε ετών με αναστολή, απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής και υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, επικαλούμενος το σύνολο των σοβαρών σε εξέλιξη συμβάντων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, τις δυνατότητες σε πόρους που είχε στη διάθεσή του και τις καιρικές συνθήκες με σφοδρούς ανέμους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο ΕΣΚΕ δεν είχαν σε καμία φάση μετάδοση της πραγματικής εικόνας για τα συμβάντα σε πραγματικό χρόνο. Ο κατηγορούμενος υπογράμμισε ότι θα ήταν επικίνδυνη η απομάκρυνση πολιτών, εφόσον δεν υπήρχε σαφής εικόνα από αέρος και εδάφους για τις συνθήκες, ώστε να γίνει ακριβής σχεδιασμός με βάση τα δεδομένα της πορείας της φωτιάς και τις ειδικές συνθήκες της περιοχής.
-Πρόεδρος: Αρα, οι άνθρωποι ήταν καταδικασμένοι, όπως μας τα λέτε.
-Κατηγορούμενος: Αυτό δεν μπορώ να το πω. Οι επιστήμονες το λένε... Καλώς ή κακώς, να λέμε την αλήθεια, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι κάποια στιγμή θα γίνει αυτή η καταστροφή.