Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κρατούν τον πλανήτη σε μια πορεία αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα, μετά την «θλιβερά ανεπαρκή» πρόοδο για περιορισμό της υπερθέρμανσης, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου στις συνομιλίες για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ιδανικά στο 1,5 βαθμό Κελσίου.

Έως τώρα, οι επιπρόσθετες δεσμεύσεις από την προηγούμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα πέρυσι στη Σκωτία αφαιρούν 0,5 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (GtCO2e), λιγότερο από 1% των εκτιμώμενων παγκόσμιων εκπομπών το 2030, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι υφιστάμενες πολιτικές, αν δεν ενισχυθούν, θα οδηγήσουν πιθανόν σε αύξηση κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου στη θερμοκρασία έως τα τέλη του αιώνα, κατά 0,1 βαθμό υψηλοτέρα από τις εκτιμήσεις της περασμένης χρονιάς.

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε σταδιακά αυξανόμενες αλλαγές, αλλά αυτή η περίοδος τελείωσε. Μόνο ένας εις βάθος μετασχηματισμός των οικονομιών και των κοινωνιών μας μπορεί να μας σώσει από μια επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

Οι παγκόσμιες εκπομπές το 2030 υπολογίζονται στα 58 GtCO2e με βάση τις σημερινές πολιτικές. Η διαφορά μεταξύ δεσμεύσεων και περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου είναι 15 GtCO2e κατ’ έτος και για τον 1,5 βαθμό είναι 23 GtCO2e κατ’ έτος.

Για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο 1,5 βαθμό Κελσίου, οι ετήσιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% συγκριτικά με τις προβλέψεις για τις εκπομπές με βάση τις σημερινές πολιτικές σε μόλις οκτώ χρόνια και ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε οικονομία χαμηλού άνθρακα θα απαιτήσει επενδύσεις τουλάχιστον 4-6 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση.

Νωρίτερα, σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στο BBC υποστήριξε πως θα ήταν «ηλιθιότητα» η ανθρωπότητα να συνεχίσει να στοιχηματίζει στα ορυκτά καύσιμα, που τον «οδήγησαν στην καταστροφή», τονίζοντας πως αν ο κόσμος είχε επενδύσει αντ’ αυτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

«Είναι πασιφανές πως αν ο κόσμος, και ειδικά η Ευρώπη, είχε επενδύσει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτά τα τελευταία 20 χρόνια, δεν θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση που γνωρίζουμε σήμερα και οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου δεν θα ήταν τόσο υψηλές», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες απαντώντας σε ερώτηση της βρετανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

«Δεν επενδύσαμε επαρκώς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τώρα πληρώνουμε το τίμημα», πρόσθεσε. «Η μεγαλύτερη ηλιθιότητα θα ήταν να επενδύσουμε κι άλλο σε αυτό που μας οδήγησε σε τούτη την καταστροφή», κατέληξε.