Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε σήμερα από τις κυβερνήσεις να επιτρέπουν την είσοδο στις χώρες τους των πολιτών που φεύγουν από το Σουδάν και να μην τους στέλνουν πίσω στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

"Συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να μην στέλνουν πίσω ανθρώπους στο Σουδάν λόγω της σύγκρουσης που μαίνεται εκεί", δήλωσε η διευθύντρια του τμήματος Διεθνούς Προστασίας της UNHCR Ελίζαμπετ Ταν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

"Αυτό αφορά τους Σουδανούς πολίτες, τους ξένους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Σουδάν, των απάτριδων, όπως και αυτών που δεν έχουν διαβατήριο ή κάποιο άλλο αναγνωριστικό έγγραφο", σημείωσε η Ταν.

Η σύγκρουση στο Σουδάν έχει αναγκάσει περίπου 100.000 ανθρώπους να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και εμποδίζει τη διανομή βοήθειας στη χώρα στην οποία περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων στηριζόταν στην ανθρωπιστική βοήθεια προτού ακόμη ξεσπάσει αυτή.

Η Ταν πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν επιτρέπεται σε αμάχους από το Σουδάν να εισέλθουν σε γειτονικές χώρες, μολονότι παρατηρείται συγκέντρωση ανθρώπων στα σύνορα με την Αίγυπτο.

"Είναι πιθανόν για κάποιους μεταξύ αυτών που φεύγουν να υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη διεθνούς προστασίας", κατέληξε η Ταν, αναφερόμενη σε αυτούς που εγκαταλείπουν το Σουδάν.