Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η ΕΕ αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να υιοθετήσει μέρος ή το σύνολο της πρότασης που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Μάρτιο για το ενεργειακό κόστος.

Γράφει ο Νίκος Αρμένης

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν εκείνος που είχε αποκαλέσει την ΕΕ αργοκίνητο υπερωκεάνιο, σπεύδοντας να ανακοινώσει ένα από τα πιο ισχυρά εθνικά προγράμματα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Είναι επίσης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που εξαρχής μίλησαν για την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης. Αυτή η ευρωπαϊκή απάντηση έρχεται με έξι μήνες καθυστέρηση και, όπως φαίνεται, θα είναι βασισμένη στο ελληνικό μοντέλο το οποίο προβλέπει επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών αλλά και ορισμού πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει τις τελικές αποφάσεις ενώ θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταθέσει με τον πλέον επίσημο τρόπο την ελληνική πρόταση με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο αλλά και τις παρεμβάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προς τους ομολόγους του στα συμβούλια των υπουργών Ενέργειας. «Εμείς από τον Μάρτιο είχαμε πει ότι αν η Ευρώπη δεν κινηθεί άμεσα, θα κινηθούμε εμείς εθνικά, όπως και κάναμε. Οπότε έχουμε πάρει πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο και αν έρθει η Ευρώπη τώρα να πάρει ουσιαστικά μέτρα, αυτό θα βοηθήσει και εμάς με ίσως κάποιους παραπάνω πόρους», λένε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση δεν ωραιοποιούν την κατάσταση. Συνομολογούν ότι γενικά το διεθνές περιβάλλον αναμένεται να είναι δύσκολο τον χειμώνα και ότι σε πάρα πολλές χώρες αναμένεται μεγάλη ύφεση. «Εδώ έχουμε θωρακιστεί, δεν αναμένεται ύφεση όπως σε άλλες χώρες, αλλά ίσως επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης», επισημαίνουν.

Αφού γίνουν οι ανακοινώσεις των αποφάσεων της Κομισιόν, στην κυβέρνηση θα επανεκτιμήσουν τα νέα δεδομένα προκειμένου να σχεδιάσουν ακόμα πιο στοχευμένα τις κινήσεις το επόμενο διάστημα και εν όψει του χειμώνα που όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι θα είναι, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, εξαιρετικά δύσκολος.

 

 Ante portas οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο στήριξης.

Αυτήν την εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του για το πακέτο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας που θα ανακοινώσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Πρόκειται για την τελευταία ΔΕΘ πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό χρονικά και θα διεξαχθούν σε εννέα μήνες.

Εκ των πραγμάτων πρόκειται για μία ΔΕΘ η οποία θα έχει πιο έντονο πολιτικό χρώμα και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός τόσο στην ομιλία του όσο και γενικά στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη θα κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον, θα αναφερθεί στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτά τα τρία χρόνια. Θα μιλήσει για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την κοινωνική προστασία και τη μείωση της ανεργίας παρά τις αλλεπάλληλες και πρωτοφανείς κρίσεις.

Δεύτερον, θα περιγράψει τις δράσεις που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει και θα υλοποιήσει στο 9μηνο που απομένει μέχρι τις κάλπες. Θα αναφέρει αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την εισαγόμενη ακρίβεια και θα πει τα πράγματα με το όνομά τους. Δηλαδή θα τονίσει ότι έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα ενώ θα αναφερθεί και σε εκείνα τα μέτρα που έχουν ήδη «κλειδώσει». Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και μέτρα που θα οριστικοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα. Επ’ αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και του αριθμού των δικαιούχων. «Κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρο και φέτος δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Εχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα μέτρα θα είναι συνεχή για όσο διαρκεί η κρίση και πως μεταξύ άλλων εξετάζεται και η μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τρίτον, στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει την ανάγκη, μέσα σε αυτές τις εξωγενείς και παγκόσμιες κρίσεις, να υπάρχει σταθερότητα. Θα τονίσει ότι ο ίδιος μπορεί να την εγγυηθεί εξηγώντας ότι οι κρίσεις δεν θα τελειώσουν αυτόν τον χειμώνα και θα κάνει λόγο για περίοδο μεγάλων αναταραχών. Αλλωστε στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι λόγω της απλής αναλογικής η χώρα θα περάσει σίγουρα μία περίοδο αβεβαιότητας και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα προβάλει την ανάγκη αυτοδύναμης και ενισχυμένης ΝΔ για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες τα επόμενα χρόνια.

Πάντως στην κυβέρνηση διάβασαν με ικανοποίηση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες ενώ με αντίστοιχη ικανοποίηση έχουν πληροφορηθεί και τα στοιχεία μετρήσεων της κοινής γνώμης που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Η γενική εικόνα είναι ότι η φθορά της κυβέρνησης κινείται σε χαμηλά και απόλυτα αναστρέψιμα επίπεδα, χωρίς να φαίνεται να κερδίζει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ και με τους πολίτες να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρωτίστως για την οικονομία και την αντιμετώπιση της ακρίβειας που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.