Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών η διάταξη επιχειρεί να βάλει stop σε όλους όσοι έχουν καταδικαστεί με κατηγορίες όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να παριστάνουν τους αρχηγούς κομμάτων.
Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας στην Ολομέλεια να μην είπε κουβέντα (!) για την τροπολογία που αφορά το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, ωστόσο στην αρμόδια Επιτροπή όπου συζητήθηκε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε ξεκάθαρη την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τη ρύθμιση. Κάτι που σήμερα αναμένεται να επαναλάβει ο πρόεδρος του κόμματος, με τη Νέα Δημοκρατία, πάντως, να επιθυμεί τη διακομματική συναίνεση, σύμφωνα και τη χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξ ου και είναι αρκετά πιθανό το σενάριο η κυβέρνηση να «πλησιάσει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση δείξει πρόθεση να συμφωνήσει, έστω σε κάποια βασικά σημεία.
Η τοποθέτηση, ωστόσο, του Δημήτρη Τζανακόπουλου «έδειξε» ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «καλλιεργεί» το «όχι». «Να αφήσουμε στην άκρη το άρθρο 29 του συντάγματος (που ορίζει ότι τα κόμματα οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος) και το ούτως ή άλλως προβληματικό εγχείρημα της ερμηνείας του και να πάμε στη λεγόμενη πρόταση Κοντιάδη-Αλιβιζάτου, όπου σαφέστατα λέει πως αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ψηφοδέλτιο στο οποίο υπάρχει υποψήφιος που έχει καταδικαστεί για αδικήματα 187 και 187Α (εγκληματική οργάνωση) τότε είτε ο υποψήφιος να απαγορευτεί να κατέβει στις εκλογές ή ο Αρειος Πάγος να απαγορεύσει την κατάρτιση συνδυασμού. Αυτή είναι νομική συνταγματική λύση που είναι σε άμεση συνάρτηση με την προηγούμενη ρύθμιση. Αν επιλεγεί τέτοια λύση εμείς είμαστε σε διάθεση να τη συζητήσουμε. Αν όμως επιλέξετε τη λύση του άρθρου 29 του συντάγματος εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την παρούσα ρύθμιση δεν θα την υπερψηφίσει.
Στάση αναμονής
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ, μέσω του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μιχάλη Κατρίνη, ανακοίνωσε ότι «θα περιμένει την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, και να γίνουν αποδεκτές προτάσεις. Για να μπει τέλος σε εγκληματικές οργανώσεις και ναζιστικά κόμματα με μανδύα πολιτικού κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ λέει όχι στα εγκληματικά στοιχεία που εισέβαλαν στην πολιτική ζωή το 2012», είπε και συμπλήρωσε ότι το κόμμα δεν θα παίξει το παιχνίδι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ αλλά και το ΜέΡΑ25 διαφώνησαν με την προτεινόμενη διάταξη, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου επιφυλάχθηκε ως προς τη θέση της για την Ολομέλεια.
Διευκρινήσεις Βορίδη προς τα αριστερά
Τη λογική της διάταξης εξήγησε ο Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής. «Η διάταξη δεν στοχεύει να αντιμετωπίσει τις ιδέες. Δεν κάνουμε αυτό. Θα μπορούσε κανείς να τοποθετηθεί και για τις ιδέες άλλων κομμάτων. Το ζήτημα που συζητάμε είναι ότι έχουμε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν προσπαθούμε να περιορίσουμε ένα κόμμα από την πολιτική του δράση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να μην υπάρξουν… παρανοήσεις στα κόμματα της Αριστεράς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών η διάταξη επιχειρεί να βάλει stop σε όλους όσοι έχουν καταδικαστεί με κατηγορίες όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να παριστάνουν τους αρχηγούς κομμάτων. «Δεν πηγαίνουμε στην κατεύθυνση της ιδεολογίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βορίδης, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρίνισε ότι η διάταξη συμμορφώνεται πλήρως με τις επιταγές του καταστατικού μας χάρτη. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να πουν «ναι», μολονότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένες ενστάσεις. Αλλωστε, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός: «Η καθολική αποδοχή αυτής της διάταξης θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν κομματικές διαφορές. Και όλοι μας μπορούμε να έχουμε μία σκληρή διαρκή αντιπαράθεση, αλλά πάντα όπως τη θέλουν οι Ελληνες με επιχειρήματα και στοιχεία και όχι με μαχαίρια και ρόπαλα»!