Βαθμός Αντιπτέραρχου απονεμήθηκε τιμητικώς στον σμηναγό Τσιτλακίδη Ευστάθιο και τον υποσμηναγό Τουρούτσικα Μάριο – Μιχαήλ, κυβερνήτη και συγκυβερνήτη αντίστοιχα του μοιραίου Phantom F4E.

 

γράφει ο Χρίστος Λιάπης

Μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς η πολιτεία αναγνωρίζει τη θυσία τους και τούς αποδίδει τον καταληκτικό, ανώτατο, βαθμό των προαγωγών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ως εάν οι δύο πρόωρα χαμένοι Αεροπόροι μας μακροημέρευαν στις τάξεις της και εξαντλούσαν την ιεραρχία, φτάνοντας στις ηγετικές βαθμίδες του Αεροπορικού Όπλου.

Είναι όμως και μια κίνηση βαθύτερου νοήματος. Γιατί, οι δύο πεσόντες Αξιωματικοί μας, εκτός από ήρωες ήταν και ηγέτες.

Γιατί, όπως αναφέρει ο Simon Sinek στο βιβλίο του «Οι ηγέτες τρώνε τελευταίοι»: “Hγέτες είναι εκείνοι που ορμούν αψήφιστα στο άγνωστο. Που ορμούν στον κίνδυνο. Που βάζουν στην άκρη τα συμφέροντά τους για να μας προστατέψουν ή να μας οδηγήσουν στο μέλλον. Οι ηγέτες θυσιάζουν πρώτοι αυτά που τους ανήκουν για να σώσουν αυτά που ανήκουν σε εμάς. Και ποτέ δεν θυσιάζουν κάτι που ανήκει σε εμάς για  να σώσουν κάτι που ανήκει σε εκείνους. Αυτό θα πει να είσαι ηγέτης. Να διαλέγεις να μπεις πρώτος σε κίνδυνο, να ορμάς αψήφιστα στο άγνωστο. Και όταν νιώσουμε σίγουροι ότι θα μας κρατήσουν ασφαλείς, θα ακολουθήσουμε τα βήματά τους και θα εργαστούμε άοκνα για να δούμε το όραμά τους να παίρνει σάρκα και οστά και να πούμε με υπερηφάνεια ότι είμαστε ακόλουθοί τους”.

Xρίστος Χ. Λιάπης MDMSc,PhD
Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ
Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας