Ο Ζάεφ ξέμεινε από «άσους»

46

Ταξίδεψε για το Βερολίνο με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει με μια δημόσια δέσμευση ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ε.Ε.

Ειδικός συνεργάτης

Αντ’ αυτού, τον περίμενε ψυχρολουσία, παρόλο που ο ίδιος δέχθηκε την “κατάπτυστη” Συμφωνία των Πρεσπών και την Κυριακή πηγαίνει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με οριακό προβάδισμα του εκλεκτού του και χωρίς άσους στο μανίκι.

Η συνάντηση για τα δυτικά Βαλκάνια που έγινε στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή της γερμανίδας καγκελαρίου σε μια προσπάθεια να βάλει στο παιχνίδι της διεύρυνσης στά δυτικά Βαλκάνια τον «αντάρτη» Μακρόν δεν πήγε καλά για τον Ζόραν Ζάεφ.Επισήμως, η συνάντηση έγινε για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Και έλαβαν πρόσκληση οι ηγέτες της Βοσνίας-Εργεζοβίνης, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Σλοβενίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ενώ Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα είχαν χωριστά ραντεβού με τη Μέρκελ. Πρόσκληση στην Ελλάδα δεν εστάλη ποτέ, ούτε στην Αυστρία.

Ο Ζάεφ εμφανίστηκε με στόχο να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στο Ευρωπα’ι’κό Συμβούλιο της 20ής Ιουνίου. Ο Μακρόν, όμως, είχε άλλα σχέδια, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιμένει να μην ανοίξουν οι ενταξιακές ούτε με τη γειτονική χώρα ούτε με την Αλβανία.

Οι ενταξιακές είναι το «έπαθλο» που κυνηγάει ο Ζάεφ σε αντάλλαγμα για το πικρό χάπι της αλλαγής ονομασίας που έπρεπε να πιει η χώρα. Η κυβέρνηση προφανώς θέλει το ίδιο στις 20 Ιουνίου για να κεφαλαιοποιήσει τις Πρέσπες και για να στηρίξει τον «φίλο» Ζάεφ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε δώσει υπόσχεση ότι θα λάβει «πράσινο» φως για τις ενταξιακές στους συμπατριώτες του και πέρυσι. Πλέον, όμως, μετρά απώλειες από τη Συμφωνία, ενώ έχει ήδη φάει «χαστούκι» με την οριακή επικράτηση του εκλεκτού του για την Προεδρία στον πρώτο γύρο των εκλογών στα Σκόπια. (ο δεύτερος είναι την ερχόμενη Κυριακή).

Η ψυχρότητα με την οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν το «πράσινο φως» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, – ειδικά της δεύτερης – παρά την επιμονή της Άνγκελας Μέρκελ να τελειώνει το θέμα εδώ και τώρα – μπλοκάρει τον «φίλο» Ζάεφ.

Η αλλεργία Μακρόν στη διεύρυνση της Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια δεν είναι καινούρια. Είχε διαφανεί και στο δρόμο προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν σε σχετικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είχε συζητηθεί το θέμα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη διαφωνία του (κυρίως για την Αλβανία) υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί ειδικά την ένταξη της Αλβανίας. Όμως, θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο η Αλβανία που είναι πολύ παλαιότερη υποψήφια προς ένταξη να μην λάβει ημερομηνία και να λάβουν τα Σκόπια. Είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το πράσινο φως έχει συνδεθεί για τις δύο χώρες.

Ο Μακρόν, όμως, έχει ζήτημα με τη Λεπέν και όπως είχε πει σε μια από τις Συνόδους των προηγούμενων μηνών, «εξηγήστε μου πώς θα πω στους Γάλλους ότι δεν θα τους πάρουν τις δουλειές οι Αλβανοί». Δύσκολη εξίσωση, τις πολιτικές μεταβλητές της οποίας μπορεί τελικά να πληρώσει ο Ζάεφ.