Την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) προκάλεσαν οι εμφύλιες συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα https://tomanifesto.gr/chaos-sto-soydan-oi-parastratiotikes-dynameis-rsf-elegchoyn-to-proedriko-megaro-maches-sto-ktirio-tis-kratikis-tileorasis/ https://tomanifesto.gr/soydan-toylachiston-3-nekroi-amachoi-apo-tis-sygkroyseis-anastoli-ptiseon/ ο οποίος καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα την πολεμική βία.

O Αμερικανός υπουργός ανέφερε σήμερα 15/4 μέσω του Twitter την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν και της κύριας παραστρατιωτικής οργάνωσης των δυνάμεων RSF, καλώντας να δοθεί γρήγορα ένα τέλος.

EUROKINISSI

«Βαθιά ανησυχία για τις αναφορές για κλιμάκωση της βίας μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. Είμαστε σε επαφή με την Πρεσβεία στο Χαρτούμ, όλα λογίζονται επί του παρόντος.

Προτρέπουμε όλους τους παράγοντες να σταματήσουν αμέσως τη βία και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση ή κινητοποιήσεις στρατευμάτων και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων» ανέφερε ο Μπλίνκεν.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ, σε μία προσπάθεια διενέργειας πραξικοπήματος.

Κάλεσμα των ΗΑΕ για αυτοσυγκράτηση

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κάλεσαν σήμερα τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συγκρούσεις στο Σουδάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την πολεμική ένταση, αλλά και να συνεργαστούν για τον τερματισμό της κρίσης μέσω διαλόγου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η πρεσβεία των ΗΑΕ στο Χαρτούμ παρακολουθεί «με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στο Σουδάν και έχει επιβεβαιώσει τη θέση των ΗΑΕ για τη σημασία της αποκλιμάκωσης, αλλά και τη συνεργασία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών».