Ήταν από εκείνες τις φορές κατά τις οποίες ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τοποθετείται δημοσίως πέραν από τις στενές μικροκομματικές σκοπιμότητες και εκφράζει την αυθεντική άποψη του χωρίς να προσμετρά τις εσωκομματικές συνέπειες παρά μόνο τη χρησιμότητα των θέσεων του για μία ορθολογική πολιτική Υγείας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα για το φάρμακο η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα ο κ Ξανθός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, όπως γράφει ο Βασίλης Βενιζέλος στα «Παραπολιτικά», δύο πολύ σημαντικά κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής Υγείας την οποία εφαρμόζει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και απολαμβάνει τη γενική στρατηγική συμφωνία του κ Ξανθού.

Μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Πλεύρη ο κ. Ξανθός ανέφερε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά τα εξής: “Είναι διαρθρωτικό πρόβλημα η υψηλή ιδιωτική δαπάνη Υγείας στη χώρα και πρέπει κατά προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί και βεβαίως συμφωνώ, θεωρώ δηλαδή ότι όντως η επισήμανση του υπουργού ότι η στροφή στην πρόληψη η αλλαγή του κέντρου βάρους του ζητήματος από το νοσοκομείο στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα η έμφαση σε πολιτικές οικογενειακού γιατρού ο οποίος έχει πληθυσμό αναφοράς που είναι σύμβουλος που καθοδηγεί που μπορεί να κάνει πιο ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων νομίζω ότι είναι μία παρέμβαση προοπτική Δεν παράγει άμεσο αποτέλεσμα αλλά είναι μία παρέμβαση προοπτικής για να αντιμετωπίσουμε το μακροπρόθεσμο πρόβλημα”.